Rozpoczął się sezon dyniowy. Na przydrożnych straganach i w sklepach można zakupić te jesienne warzywa w różnych kolorach, wielkościach i gatunkach.
To jedno z tych warzyw, które ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jej miąższ można wykorzystać zarówno do wykonania potraw wytrawnych (tutaj należy również pamiętać o pestkach), jak i do deserów.
Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję, która sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek, nie tylko dla Waszych pociech, ale również dla Was.
PLACUSZKI DYNIOWE
Puszyste, aromatyczne placuszki z dodatkiem purée z dyni. Proste i błyskawiczne do wykonania (jeśli wcześniej upieczecie dynię). Możecie zrezygnować z użycia miksera, gdyż składniki bez problemu można wymieszać łyżką. Co ważne, można je smażyć bez użycia tłuszczu.
Przepis cytuję za Panią Asią. Zakładam, że będziecie do niego często wracać. POLECAM!
Składniki:
- 200 g purée z upieczonej dyni*
- 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatki: np. cukier puder, cynamon, miód, powidła morelowe lub śliwkowe
W misce wymieszać purée z dyni z jogurtem naturalnym (jeśli było rzadkie, wodniste - nie musimy dodawać jogurtu). Krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju. Dodać cukier oraz mąkę przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Całość zmiksować (można również mieszać łyżką) do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
Placki smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (przez około 2 ½ minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.
Placuszki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi, miodem.
*Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Tak przygotowaną dynię można również zamrozić.
UWAGA: Dynię pieczemy 1 godzinę, gdy cała blacha jest gęsto pokryta jej kawałkami. Gdy kawałki dyni są luźno rozłożone na blaszce, może się okazać, że już po 30 minutach będą upieczone. Dynia/skórka, nie może się zrumienić od spodu.
SMACZNEGO!





Komentarze