CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE (bez dodatku mąki)
Nie byłabym sobą, gdybym w sezonie dyniowym nie zaproponowała Wam ciasta czekoladowego. Cóż, kto zna, to wie, że ten typ tak po prostu ma. Na próżno z tym walczyć. Na usprawiedliwienie dodam tylko, że poprawię się przy kolejnym wpisie. Mam nadzieję, że moją ignorancję wynagrodzi Wam "towarzystwo" w jakim od dziś będą się pojawiać ecio-peciowe wypieki. Dla mnie patery* Villa Glass Studio, to piękne uzupełnienie całości.
To przepis, który koniecznie musicie wypróbować, choć adresuję go do osób, które pasjami zajadają się gorzką czekoladą. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że to ciasto pełne sprzeczności: bardzo sycące, choć niezwykle delikatne; słodkie, choć z drugiej strony "wytrawne". Jest z nim trochę tak jak z czekoladą z dużą zawartością kakao ... masz ochotę na coś słodkiego i sięgasz po ciemną, gorzką czekoladę, a ona w szlachetny, choć nie nachalny, sposób zaspokaja Twoją zachciankę.
Bezsprzecznie zgadzam się z p. Dorotą, która trafnie określiła, że to ciasto z rodzaju "love it or hate it". Według mnie stanowi niebanalną alternatywę dla klasycznego murzynka.
Trzeba pamiętać, że to ciasto bez dodatku mąki i jego struktura po upieczeniu jest troszkę inna, aniżeli ciast z jej dodatkiem. Więc nie dajcie sobie wmówić, że to zakalec - po prostu taka już jego uroda.
Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "The Australian Women's Weekly".
Składniki (na niewielką blaszkę o boku 19-20 cm):
- 35 g kakao
- 80 ml gorącej wody
- 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady
- 150 g roztopionego masła
- 230 g ciemnego brązowego cukru (u mnie dark muscovado)
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 4 jajka
Do dekoracji:
- 1 łyżka kakao (u mnie, dla przełamania smaku, Nesquik)
Kakao wymieszać z gorącą wodą na gładką masę. Do mikstury wlać roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180 ºC przez 60 - 70 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika, mój "poradził" sobie z ciastem w 50 min). Przestudzić 15 minut w blaszce, przełożyć do góry spodem na talerz lub deseczkę i zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.
SMACZNEGO!



Jak wspomniałam wcześniej, dzięki współpracy z Villa Glass Studio, będziecie mogli odlądać wypieki z ecio-peciowej zakładki, w nowej odsłonie.
Prezentowana patera pochodzi z serii SERCE i jest stosunkowo ciężka, dopracowana w każdym szczególe i wykonana z wysokiej jakości szkła fusingowego.
Fusing to trend w świecie szkła, polegający na łączeniu ze sobą różnych jego gatunków w wysokich temperaturach. W wyniku tego procesu uzyskuje się oryginalne szklane formy bądź konkretne wzory.
Nie można zaprzeczyć, że taki dodatek, z najbardziej niepozornego wypieku (i nie tylko wypieku) zrobi dzieło sztuki. A przecież o to chodzi, szkło dekoracyjne VLS zostało stworzone, by cieszyć oko użytkowników tych urokliwych cudeniek. 

*wpis zawiera lokowanie produktu
Komentarze