Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Utworzone: poniedziałek, 28 października 2013 Autor: e.

CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE (bez dodatku mąki)

Nie byłabym sobą, gdybym w sezonie dyniowym nie zaproponowała Wam ciasta czekoladowego. Cóż, kto zna, to wie, że ten typ tak po prostu ma. Na próżno z tym walczyć. Na usprawiedliwienie dodam tylko, że poprawię się przy kolejnym wpisie. Mam nadzieję, że moją ignorancję wynagrodzi Wam "towarzystwo" w jakim od dziś będą się pojawiać ecio-peciowe wypieki. Dla mnie patery* Villa Glass Studio, to piękne uzupełnienie całości.

To przepis, który koniecznie musicie wypróbować, choć adresuję go do osób, które pasjami zajadają się gorzką czekoladą. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że to ciasto pełne sprzeczności: bardzo sycące, choć niezwykle delikatne; słodkie, choć z drugiej strony "wytrawne". Jest z nim trochę tak jak z czekoladą z dużą zawartością kakao ... masz ochotę na coś słodkiego i sięgasz po ciemną, gorzką czekoladę, a ona w szlachetny, choć nie nachalny, sposób zaspokaja Twoją zachciankę.

Bezsprzecznie zgadzam się z p. Dorotą, która trafnie określiła, że to ciasto z rodzaju "love it or hate it". Według mnie stanowi niebanalną alternatywę dla klasycznego murzynka. 

Trzeba pamiętać, że to ciasto bez dodatku mąki i jego struktura po upieczeniu jest troszkę inna, aniżeli ciast z jej dodatkiem. Więc nie dajcie sobie wmówić, że to zakalec - po prostu taka już jego uroda.

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "The Australian Women's Weekly".

Składniki (na niewielką blaszkę o boku 19-20 cm):

  • 35 g kakao
  • 80 ml gorącej wody
  • 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady
  • 150 g roztopionego masła 
  • 230 g ciemnego brązowego cukru (u mnie dark muscovado)
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 jajka

Do dekoracji:

  • 1 łyżka kakao (u mnie, dla przełamania smaku, Nesquik)

Kakao wymieszać z gorącą wodą na gładką masę. Do mikstury wlać roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180 ºC przez 60 - 70 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika, mój "poradził" sobie z ciastem w 50 min). Przestudzić 15 minut w blaszce, przełożyć do góry spodem na talerz lub deseczkę i zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.

SMACZNEGO!

Jak wspomniałam wcześniej, dzięki współpracy z Villa Glass Studio, będziecie mogli odlądać wypieki z ecio-peciowej zakładki, w nowej odsłonie.

Prezentowana patera pochodzi z serii SERCE i jest stosunkowo ciężka, dopracowana w każdym szczególe i wykonana z wysokiej jakości szkła fusingowego. 

Fusing to trend w świecie szkła, polegający na łączeniu ze sobą różnych jego gatunków w wysokich temperaturach. W wyniku tego procesu uzyskuje się oryginalne szklane formy bądź konkretne wzory.

Nie można zaprzeczyć, że taki dodatek, z najbardziej niepozornego wypieku (i nie tylko wypieku) zrobi dzieło sztuki. A przecież o to chodzi, szkło dekoracyjne VLS zostało stworzone, by cieszyć oko użytkowników tych urokliwych cudeniek. 

*wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Kasia
Dodano: sobota, 5 sierpnia 2017
Pyszne! Dziekuje za przepis!!
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Głosowanie na projekty w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024

Głosowanie na projekty w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024

Na projekty złożone w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024 będzie można...

Jazda próbna zakończona kolizją

Jazda próbna zakończona kolizją

49-letni mężczyzna przed zakupem wymarzonej toyoty postanowił sprawdzić jej...

Pijany, poszukiwany i bez uprawnień do kierowania

Pijany, poszukiwany i bez uprawnień do kierowania

Przed sądem stanie wkrótce 36-latek, który pomimo wypitego alkoholu i braku...

Dzień bez Samochodu – jedź za darmo komunikacją publiczną

Dzień bez Samochodu – jedź za darmo komunikacją publiczną

W piątek (22 września) obchodzimy Dzień bez Samochodu, który jest...

9. Kiermasz Jesienny w Józefosławiu

9. Kiermasz Jesienny w Józefosławiu

24 września 2023 roku w godz. 11.00-16.00 odbędzie się 9. Kiermasz Jesienny...

Tylko dla Orlic. Babska motocyklowa wyprawa w Himalaje - PEGAZ NA BIEGUNACH

Tylko dla Orlic. Babska motocyklowa wyprawa w Himalaje - PEGAZ NA BIEGUNACH

Wracamy po wakacjach z kolejnym spotkaniem fascynującego cyklu...

Dziennikarstwo obywatelskie

Mieszkanka Bielawy podbija świat designu

Mieszkanka Bielawy podbija świat designu

26-letnia Anna Gwiazda z Bielawy jest najlepszym przykładem na to, że...

Trwa zbiórka pieniędzy na leczenie Milenki Miech

Trwa zbiórka pieniędzy na leczenie Milenki Miech

Trwa walka o zdrowie i życie Milenki Miech, uczennicy Szkoły Podstawowej...

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Przed mieszkańcami Józefosławia najsmaczniejszy event tej wiosny. W pierwszy...

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

W Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie rusza kolejna edycja...

300 iglaków dla mieszkańców

300 iglaków dla mieszkańców

Leroy Merlin przekazał Gminie Piaseczno 300 choinek w doniczkach. Mieszkańcy...