Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

NAWIEDZONE CIASTO - CMENTARZ, czyli pomysł na Halloween

Utworzone: środa, 30 października 2013 Autor: e.

NAWIEDZONE CIASTO - CMENTARZ

W Polsce, to głównie dzieci "obchodzą" Halloween. Jest to dla nich kolejny powód do zabawy i ... zebrania pokaźnej ilości słodyczy.

Tak sobie pomyślałam, że skoro Walentynkowe życzenia sprawiają mi przyjemność (akurat to amerykańskie święto wkradło się w moje łaski), to dlaczego nie mam zrobić przyjemności dzieciom i przygotować dla nich halloweenowej wersji ulubionego ciasta? Właśnie ULUBIONEGO, bo możecie wykorzystać ulubiony przepis na ciasto, ja wybrałam ciasto czekoladowe z cukinią (na pewno pojawi się w ecio-peciowej załadce w wersji bez halloweenowej otoczki), jest nieziemsko pyszne.

Jeśli myślicie podobnie lub po prostu obchodzicie Halloween, to ciasto dla Was. Przygotowałam 2 wersje wypieku, mniej i bardziej "upiorną", jeśli w ogóle tak można powiedzieć. 

Opcja pierwsza to bezowe duchy, biszkoptowe nagrobki, czekoladowa polewa i .... okruszkowa ziemia (jeśli pieczecie ciasto bez dodatku kakao - jako ziemię możecie wykorzystać pokruszone, czekoladowe herbatniki).

Propozycja druga to SÓWKI, które moim zdaniem ze strachem mają tylko jedną wspólną cechę: WIELKIE OCZY. 

Całość inspirowana stroną Pani Doroty, ale chyba o tym już nie muszę wspominać :-)

Gorąco polecam!

Wszystko, rzutem na taśmę, przygotowywałam jednego dnia (wierzcie mi "da się"), jednak wygodniej i mniej stresująco byłoby podzielić pracę na etapy. Najpierw upiec czekoladowe ciasto (1 połowę przeznaczyłam na "nawiedzone" ciasto, a 2 połowę na sówki) przygotować polewę czekoladową, w której również zanurzamy biszkopty na przyszłe pomniki (będziecie potrzebować tylko kilka podłużnych biszkoptów lub innych ciastek w specyficznym kształcie - ja wycinałam nagrobki z okrągłych biszkoptów). Polewa potrzebuje sporo czasu, by zastygnąć na ciastkach (ja skróciłam oczekiwanie chłodząc je w lodówce).

Wcześniej można również upiec bezowe duszki. Po upieczeniu i wystudzeniu, z tej samej polewy czekoladowej zrobić im oczy i buzie. Około 2 łyżek polewy odłożyć (będzie potrzebna do zamocowania sowich atrybutów), resztę wylać na ciasto i na "nawiedzoną" połowę wysypać "ziemię"*.

Następnego dnia rano wystarczy zrobić napisy na pomnikach (zrobiłam z lukru) i wcisnąć je w ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g gorzkich chipsów czekoladowych (u mnie posiekana, gorzka czekolada)

Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej następnie cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól - ciągle miksując. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić. 

* "ziemia" - ścięłam boki ciasta i pokruszyłam

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Śmietanę przelać do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę, mieszać i podgrzewać, do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z palnika i przestudzić do lekkiego zgęstnienia polewy.

W polewie maczać biszkopty (lub inne ciastka na "nagrobki"), odkładać na folię do zastygnięcia (najlepiej zrobić to wieczór wcześniej). Z polewy również zrobić oczy duszkom. Resztę polewy wylać na ciasto, posypać ziemią.

Składniki na bezy (bezowe duszki)

  • 2 białka 
  • 125 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Dodać sok z cytryny/ocet winny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami cukier (po jednej łyżce), cały czas ubijając.

Nałożyć do rękawa i wyciskać na blachę (ja używałam szprycy). Trochę urosną, więc trzeba pamiętać, aby zostawić nieduże odstępy między nimi.

Piec około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºC (u mnie 35 minut).

Dla tych, którzy preferują "łagodniejszą odsłonę" Halloween'owego ciasta, proponuję SOWIĄ wersję (u mnie przygotowaną z połowy czekoladowego ciasta):

Składniki na sówki:

  • ciasteczka przekładane białym kremem np. oreo lub neo
  • pastylki m&m's (u mnie smarties)

Połowę upieczonego, ostudzonego i oblanego polewą ciasta pokroić w kwadraty.

Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół (powieki). A z części z kremem zrobić oczy, przyklejając "źrenice" z cukierków (nie przyklejałam ich na czekoladę, po prostu wcisnęłam w krem).

Na czekoladę przykleić oczy sówek i powieki.

Dzióbki/noski zrobić z kolorowych pastylek.

BOO i ... SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: celi
Dodano: piątek, 15 listopada 2013
rewelacja!!!!!!!!!!!
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Pędził ponad 200 km/h - szaleńczą jazdę przerwali policjanci piaseczyńskiej "drogówki"

Pędził ponad 200 km/h - szaleńczą jazdę przerwali policjanci piaseczyńskiej "drogówki"

Policjanci piaseczyńskiej "drogówki" przerwali niebezpieczną jazdę...

Jan Dukalski brązowym medalistą Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym

Jan Dukalski brązowym medalistą Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym

Podczas turnieju Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym,...

KONCERT NA POŻEGNANIE LATA. DŻEM

KONCERT NA POŻEGNANIE LATA. DŻEM

Już w niedzielę, 29 września, o godzinie 19.00, w Parku Miejskim odbędzie...

Informacja w sprawie planów inwestycyjnych firmy Profbud w Mysiadle

Informacja w sprawie planów inwestycyjnych firmy Profbud w Mysiadle

Firma Mysiadło Bud Sp. z o.o. 30 października 2023 roku wygrała przetarg na...

Piaseczno nabiera włoskiego smaku – L’Osteria otworzy się w październiku!

Piaseczno nabiera włoskiego smaku – L’Osteria otworzy się w październiku!

Już tej jesieni, Piaseczno stanie się nowym przystankiem na kulinarnej mapie...

Nowa droga wojewódzka 721 nabiera kształtów

Nowa droga wojewódzka 721 nabiera kształtów

Rozbudowa drogi wojewódzkiej nr 721 z Piaseczna do Konstancina-Jeziorny idzie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Różowy październik - bezpłatne badania dla Pań w Designer Outlet Warszawa

Różowy październik - bezpłatne badania dla Pań w Designer Outlet Warszawa

Różowy październik jak co roku przypomina o profilaktyce zdrowia...

„Programowanie = Nasz Drugi Język” w szkołach podstawowych w Piasecznie

„Programowanie = Nasz Drugi Język” w szkołach podstawowych w Piasecznie

Rozpoczyna się kolejna edycja "Programowanie = Nasz Drugi Język", w nowym...

Warsaw Open 2024 zakończone kolejnymi sukcesami dla Six Mates BJJ Fight Club!

Warsaw Open 2024 zakończone kolejnymi sukcesami dla Six Mates BJJ Fight Club!

14 września nasi zawodnicy stanęli do walki i wrócili z medalami, pokazując...

Dwa złote medale dla Six Mates na Mistrzostwach Polski No-Gi Submission Only 2024

Dwa złote medale dla Six Mates na Mistrzostwach Polski No-Gi Submission Only 2024

 Z dumą informujemy, że nasi klubowicze, Michał Szymański i Tomasz Wańka,...

Festiwal „Wólka Kosowska 2024"

Festiwal „Wólka Kosowska 2024"

W dniu 10 sierpnia 2024 r. (sobota) w Wólce Kosowskiej odbędzie się...