Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Razowe ciasto czekoladowe

Utworzone: niedziela, 9 marca 2014 Autor: e.

RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE

Dzisiaj, z potrzeby chwili oraz z chęci poprawy (kartki świąteczne zbyt długo uprzykrzały Wam życie w tej zakładce) proponuję Wam ciasto czekoladowe.

Niezwykle delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe ... a przy tym z dodatkiem mąki z pełnego przemiału i brązowego cukru, który dodaje temu wypiekowi niebagatelnego posmaku. Dla niedowiarków dodam, że mąka razowa jest niewyczuwalna, więc wykorzystując do pieczenia zdrowe produkty, bez wątpienia można napawać się cudownym smakiem przygotowanej słodkości ... i jeszcze ten zapach .... po prostu nie można się mu oprzeć!

Zapewne niejeden dietetyk wtrąciłby tu swoje 3 grosze, ale zakładam, że nie miałby nic przeciwko temu, by szósty posiłek (wybaczcie aluzję) zastąpić kawałkiem ciasta czekoladowego!

Tym wpisem chciałabym podziękować moim cudownym sąsiadkom: I. i Pani H., które zmobilizowały mnie do działania. Dziękuję za konstruntywne upomnienie :-) ... i polecam się na przyszłość!

Przepis pochodzi z tej strony. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki wrzącej wody

Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, garnuszku teflonowym lub w mikrofali i lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać do niego cukier, nie przerywać ucierania. Wbijać kolejno jajka, nadal ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.

Ciasto przelać (będzie rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony ciastem i mokry, jednak nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową. Można udekorować owocami (np. malinami).

Polewa czekoladowa:

  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło i połamaną czekoladę roztopić w małym garnuszku, lekko podgrzewając i mieszając do czasu aż składniki się połączą. Udekorować ciasto.

SMACZNEGO!

Wasze oczy cieszy również patera* firmy Villa Glass Studio

Połączenie kolorów, faktura i wrażenia są niepowtarzalne.  Chyba domyślacie się, że ciasto zniknęło błyskawicznie, nie tylko dlatego, że było najzwyczajniej w świecie pyszne, ale również dlatego, że każdy chciał cieszyć oczy wzorem na całej powierzchni patery!

katalogu szkła fusingowego znajdziecie więcej propozycji VGL.

* wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Spotkanie w sprawie inwestycji na terenie dawnej Fabryki Papieru

Spotkanie w sprawie inwestycji na terenie dawnej Fabryki Papieru

W najbliższy wtorek (4 lutego) w konstancińskim magistracie odbędzie się...

Skolim zagra koncert w Przystani Pod Klonami w Piasecznie

Skolim zagra koncert w Przystani Pod Klonami w Piasecznie

16 lutego 2025 roku w Przystani Pod Klonami odbędzie się koncert Skolima....

Aplikacje do wnoszenia opłat za parkowanie w Piasecznie

Aplikacje do wnoszenia opłat za parkowanie w Piasecznie

W obowiązującej w Piasecznie Strefie Płatnego Parkowania (SPP) oraz na...

Ulica Uzdrowiskowa w przebudowie, będzie gotowa na jesień

Ulica Uzdrowiskowa w przebudowie, będzie gotowa na jesień

Trwa przebudowa ul. Uzdrowiskowej w Konstancinie-Jeziornie. Aktualnie...

Odpowie za domową produkcję alkoholu

Odpowie za domową produkcję alkoholu

Przed grójeckim sądem tłumaczyć się będzie 70-latek. Mężczyzna w...

Dozór i zarzuty za posiadanie środków odurzających

Dozór i zarzuty za posiadanie środków odurzających

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy posiadali przy...

Dziennikarstwo obywatelskie

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Konstancin-Jeziorna rozbłysnął tysiącami światełek. Świąteczne...

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Już w najbliższą niedzielę, 15 grudnia, Góra Kalwaria zaprasza na...

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

W Gminie Lesznowola planowane jest wdrożenie wyjątkowego przedsięwzięcia...

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

W piątek 1 listopada br. na terenie  cmentarza parafialnego w Piasecznie (ul....

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Kowalscy Stomatologia to gabinet, który powstał w odpowiedzi na nasze 10...