RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE
Dzisiaj, z potrzeby chwili oraz z chęci poprawy (kartki świąteczne zbyt długo uprzykrzały Wam życie w tej zakładce) proponuję Wam ciasto czekoladowe.
Niezwykle delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe ... a przy tym z dodatkiem mąki z pełnego przemiału i brązowego cukru, który dodaje temu wypiekowi niebagatelnego posmaku. Dla niedowiarków dodam, że mąka razowa jest niewyczuwalna, więc wykorzystując do pieczenia zdrowe produkty, bez wątpienia można napawać się cudownym smakiem przygotowanej słodkości ... i jeszcze ten zapach .... po prostu nie można się mu oprzeć!
Zapewne niejeden dietetyk wtrąciłby tu swoje 3 grosze, ale zakładam, że nie miałby nic przeciwko temu, by szósty posiłek (wybaczcie aluzję) zastąpić kawałkiem ciasta czekoladowego!
Tym wpisem chciałabym podziękować moim cudownym sąsiadkom: I. i Pani H., które zmobilizowały mnie do działania. Dziękuję za konstruntywne upomnienie :-) ... i polecam się na przyszłość!
Przepis pochodzi z tej strony. Bardzo polecam!
Składniki:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła, o temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- ½ szklanki wrzącej wody
Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, garnuszku teflonowym lub w mikrofali i lekko przestudzić.
W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać do niego cukier, nie przerywać ucierania. Wbijać kolejno jajka, nadal ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto przelać (będzie rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony ciastem i mokry, jednak nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową. Można udekorować owocami (np. malinami).
Polewa czekoladowa:
- 40 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Masło i połamaną czekoladę roztopić w małym garnuszku, lekko podgrzewając i mieszając do czasu aż składniki się połączą. Udekorować ciasto.
SMACZNEGO!



Wasze oczy cieszy również patera* firmy Villa Glass Studio.
Połączenie kolorów, faktura i wrażenia są niepowtarzalne. Chyba domyślacie się, że ciasto zniknęło błyskawicznie, nie tylko dlatego, że było najzwyczajniej w świecie pyszne, ale również dlatego, że każdy chciał cieszyć oczy wzorem na całej powierzchni patery!
W katalogu szkła fusingowego znajdziecie więcej propozycji VGL.


* wpis zawiera lokowanie produktu
Komentarze