CYTRYNOWE CIASTO NA MIODZIE
Proste rozwiązania zazwyczaj są najlepsze. I tak właśnie jest w tym przypadku. Proste w wykonaniu, aromatyczne i mocno wilgotne ciasto, które rozpieszcza nasze kubki smakowe.
Rozpuszcza się w ustach, choć pachnący miodem i cytryną miąższ zamknięty jest pod płaszczykiem złocistej, nieco chrupiącej skórki.
Nie wiem jak będzie w Waszym przypadku, ale ja nie traciłam czasu na krojenie go nożem ... po prostu łamałam na kawałki i zajadałam się popijając na zmianę mlekiem, kawą i herbatą.
Chyba nie muszę pisać, że zniknęło w oka mgnieniu? Cóż ... tym razem domownikom udało się uszczknąć jedynie po małym kawałku słodkości ... zawłaszczyłam wszelkie prawa do tego ciacha ... reszta, w konsekwencji, musiała "najeść się" zapachem i wspomnieniem tego miodowo-cytrynowego smakołyku.
Myślę, że bez kompleksów możecie to ciasto zaserwować podczas spotkania ze znajomymi, jak i na świąteczny stół. Pokuszę się o stwierdzenie, że dzieciaki też będą zadowolone.
Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 170g jasnego miodu
- 50g cukru
- 140g masła
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała cytryna (lub 1/2 większej)
- szczypta soli
Miód, masło i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia składników, następnie przestudzić.
Do przestudzonej (może być letnia) masy dodać jajka, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok i zmiksować lub ubić trzepaczką.
W następnej kolejności dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać do połączenia składników.
Dno tortownicy (składniki na ok. 18 cm tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko wysmarować masłem.
Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika.
Piec około 30 minut lub do chwili aż ciasto uzyska złoty kolor (sprawdzi się też metoda suchego patyczka).
Po 15 minutach delikatnie oddzielić boki ciasta od blaszki i wyjąć na kratkę - do przestudzenia.
Dowolnie przyozdobić, dla przykładu: polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem, np. cytrynowym.
Smacznego!
* wpis zawiera lokowanie produktu
Komentarze