Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek dekadencki

Utworzone: sobota, 19 kwietnia 2014 Autor: e.

MAZUREK DEKADENCKI

Przysłowiowym rzutem na taśmę, prezentuję Wam iście świąteczne, słodko-słone, dekadenckie cudeńko. W roli głównej, dzisiejszej odsłony, mazurek słodko-słony z bezą, masłem orzechowym, gorzką czekoladą i solonymi orzeszkami ziemnymi w karmelu. 

Można powiedzieć, że idę za ciosem, gdyż w zeszłym roku również kusiłam Was mazurkiem, którego wyrazistość była efektem połączenia słonych fistaszków ze słodyczą mlecznej czekolady. 

Jeśli zaufaliście mojemu osądowi w kontekście mazurka fistaszkowego i, podobnie jak ja, zostaliście urzeczeni jego smakiem, powinniście zakasać rękawy i zabrać się za przygotowywanie mazurka dekadenckiego. 

Totalna eksplozja smaku!

Co ważne w okresie świątecznym nie ma potrzeby, by przechowywać go w lodówce ... choć tak naprawdę nie wiem, czy ma to większe znaczenie .. jest tak pyszny, że na pewno zniknie w oka mgnieniu!

Przepis, choć nieco zmodyfikowany, cytuję za Panią Joasią.

Po tym intro chyba nie muszę pisać jak bardzo polecam!

NIEBO W GĘBIE!!! 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Masa z masła orzechowego:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • ½ szklanki brązowego cukru 
  • 1 szklanka masła orzechowego 
  • szczypta soli morskiej

Polewa czekoladowa:

  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki białego cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 200 g ciemnej gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

Gotowe beziki (u mnie orzechowe) oraz słone orzeszki ziemne w karmelu - gotowe lub własne:

½ szklanki solonych orzeszków ziemnych zrumienić na suchej patelni, wlać 2 łyżki kremówki i wsypać 2 łyżki cukru (ja wykorzystałam śmietankę z masy z masła orzechowego + 1 łyżka cukru). Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż orzeszki obkleją się gęstniejącą śmietanką. Zdjąć z ognia, obsypać brązowym cukrem i solą morską (najlepiej gruboziarnistą).

Przygotowanie:
 

Ciasto kruche:

Formę o wymiarach około 33 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza brzegi formy (ograniczenia "sprzętowe" spowodowały, że piekłam bez formy). Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło następnie jajko. Rozetrzeć palcami składniki i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h.

Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką. Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 °C. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut (u mnie 30 min.) na złoty kolor, ostudzić w formie.
 

Polewa czekoladowa:

Kakao z cukrem połączyć z ¼ szklanki wody. Składniki podgrzewać w garnuszku, stopniowo wlewać kremówkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość zagotować, następne odstawić z ognia, po czym dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Powstałą masę odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia (na około 2 godziny).

Masa z masła orzechowego:

Do garnuszka wlać śmietanę i wsypać cukier, mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, do momentu aż masa nieco zgęstnieje; mieszać od czasu do czasu. Odstawić z ognia i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą.

(masę i polewę można schłodzić w lodówce, by szybciej zgęstniały)

Na kruchym spodzie rozsmarować masę z masła orzechowego, wierzch polać polewą czekoladową. Udekorować bezami i orzeszkami ziemnymi w karmelu.

Ciasto można przechwowywać poza lodówką.

SMACZNEGO!

 




Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Spotkanie w sprawie inwestycji na terenie dawnej Fabryki Papieru

Spotkanie w sprawie inwestycji na terenie dawnej Fabryki Papieru

W najbliższy wtorek (4 lutego) w konstancińskim magistracie odbędzie się...

Mezo i Liber WOŚP 2025 Piaseczno

Mezo i Liber WOŚP 2025 Piaseczno

Zapraszamy na plenerowy koncert finałowy Wielkiej Orkiestry Świątecznej...

Zaginął 35-letni Łukasz Ołtarzewski

Zaginął 35-letni Łukasz Ołtarzewski

Funkcjonariusze Wydziału Kryminalnego Komendy Powiatowej Policji w Piasecznie...

Skolim zagra koncert w Przystani Pod Klonami w Piasecznie

Skolim zagra koncert w Przystani Pod Klonami w Piasecznie

16 lutego 2025 roku w Przystani Pod Klonami odbędzie się koncert Skolima....

Mieszkańcy wyrazili opinię o wariantach przebiegu drogi nr 721

Mieszkańcy wyrazili opinię o wariantach przebiegu drogi nr 721

Znamy wyniki ankiety dotyczącej wariantów nowego układu komunikacyjnego...

Multirecydywista zatrzymany przez piaseczyńskich kryminalnych

Multirecydywista zatrzymany przez piaseczyńskich kryminalnych

Został zatrzymany na terenie Warszawy przez piaseczyńskich kryminalnych i...

Dziennikarstwo obywatelskie

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Konstancin-Jeziorna rozbłysnął tysiącami światełek. Świąteczne...

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Już w najbliższą niedzielę, 15 grudnia, Góra Kalwaria zaprasza na...

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

W Gminie Lesznowola planowane jest wdrożenie wyjątkowego przedsięwzięcia...

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

W piątek 1 listopada br. na terenie  cmentarza parafialnego w Piasecznie (ul....

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Kowalscy Stomatologia to gabinet, który powstał w odpowiedzi na nasze 10...