CIASTO Z BORÓWKAMI
Sezon na borówkę amerykańską powoli dobiega końca. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją jako dodatek do ciasta. Ciemne owoce, niczym w delikatnym obłoczku zatapiają się w pysznym, leciutkim cieście.
Dla wszystkich, którzy nie przepadają za wszelkiego rodzaju jagodami, mam dobrą wiadomość ... do tego wypieku pasują wszystkie owoce ... zarówno te świeże jak i mrożone.
Co ważne, trzeba się bardzo postarać, aby ciasto zakwalifikowało się do kategorii ZAKALEC ... wg. "starych wyjadaczy" w ogóle nie grozi zakalcem! Ja na razie nie podpisuję się pod tym stwierdzeniem, choć nie udało mi się go "zepsuć" ... w żadnej wersji owocowej.
Poniższy przepis można lekko urozmaicić mieszając połowę ciasta z łyżką kakao, tak jak sugeruje p. Dorota, dzięki czemu otrzymamy piękny marmurkowy wzór.
Ciasto zdecydowanie dla wszystkich! Również dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę ze słodkimi wypiekami! Bardzo smaczne i ... co mnie zdecydowanie przekonuje ... do zrobienia mgnieniu oka!
Wyśmienite na letnie dni!
Bardzo polecam!
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g owoców świeżych lub zamrożonych
UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodać żółtka, po kolei oraz wlać powoli olej, nie przerywając ubijania.
Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Komentarze