KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE
Ostatnio na własnej skórze, choć raczej powinnam napisać - żołądku mojego dziecka, przekonałam się o "urokach" szkolnego sklepiku. Pomyślicie: nie pamięta wół jak cielęciem był ... cóż ... o pewnych rzeczach nie chce się pamiętać.
Choć wobec naszych dzieci nie stosujemy specjalnej "słodkiej reglamentacji", to jednak staramy się by miały choć maleńką świadomość tego, że właściwe odżywianie jest ważne dla prawidłowego rozwoju.
Poza tym trochę mi smutno, że moje kanapki przegrywają z czipsami lub cukierkami w kolorowych opakowaniach. Czyżby chodziło o słaby makreting?
Nie to, żebym komuś podcinała skrzydła. Każdy chce zarobić ... ale wolałabym, by moje dziecko kupowało sobie w sklepiku np. jabłko ...
Dzisiaj propozycja małej, słodkiej przekąski. Pyszne, kruche, marcepanowe ciasteczka. Bardzo proste, a na dodatek bezproblemowe w przygotowaniu, tak więc ich pieczenie może stanowić ciekawą propozycję rodzinnej zabawy. Dzieciaki będą zachwycone! Będzie sporo śmiechu przy wycinaniu różnych kształtów w cieście ... a Wasze pociechy będą dumne z efektu swojej pracy.
Ciasteczka można przygotować ze zwykłej mąki pszennej. U mnie zdrowsza wersja z mąką ryżową oraz niewielką ilością pszennej mąki pełnoziarnistej.
Takie małe, marcepanowe co nieco do pudełeczka śniadaniowego Waszego dziecka ... i mojego pierwszoklasisty! Na dodatek bez jakichkolwiek spulchniaczy. POLECAM!
Dla przypomnienia! Kruche ciasteczka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
(mąkę ryżową i pszenną pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą mąką pszenną)
- 50 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 100 g masy marcepanowej
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy na gładką masę. Następnie ciasto lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i schładzamy przez godzinę w lodówce (tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni).
Po 60 minutach chłodzenia ciasto rozwałkować na grubość około 4 -5 mm, podsypując lekko mąką. Następnie foremkami, szklanką itp. wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka niewiele rosną, więc można specjalnymi stempelkami odciskać na nich napisy.
Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek (gotowe ciasteczka powinny się zarumienić na brzegach). Studzimy na kratce (po upieczeniu ciasteczka będą miękkie, po ostygnięciu - twardnieją).
SMACZNEGO!



Komentarze