Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Błyskawiczny piernik

Utworzone: wtorek, 11 listopada 2014 Autor: e.

BŁYSKAWICZNY PIERNIK

Z jesiennymi chłodami nieodzwonie kojarzą mi się mocne, wręcz eteryczne zapachy przypraw korzennych. Zakładam, że wynika to z tego, że pomagają ocieplić nie tylko atmosferę, ale również rozgarzać zziębnięte ciało.

Jak to się mądrze mówi, każdy powód jest dobry! ... więc można też śmiało napisać, że ten wpis to nie tylko propozycja na jesienne dni, ale również alternatywa dla zabieganych ... na piernikowe szaleństwo w wydaniu świątecznym.

Cóż nie wszyscy w swoim napiętym grafiku znajdą czas na tradycyjny piernik, który wymaga długiego leżakowania, by nabrał wytrawnego, głebokiego smaku ... część z nas najzwyczajniej w świecie nie ma też do tego głowy. Powiem szczerze, że ja często nie pamiętam o tym, że tradycyjny, staropolski piernik wymaga od nas kilkutygodniowej pracy (wliczając w to nic-nie-robienie).

W tym przypadku wystarczy chwila, by móc delektować się niezwykle aromatycznym, mięciutkim i smakowitym piernikiem.

To pachnące cynamonem i korzennymi przyprawami ciasto przełożyłam dżemem rabarbarowym, który ostatnio podbił moje serce. Wy możecie wybrać swój ulubiony, bądź wykorzystać powidła śliwkowe, czy masę marcepanową. Wierzch piernika oblałam polewą z gorzkiej czekolady ... co Ty wybierzesz ???

Jedno jest pewne - obowiązuje absolutna dowolność!

Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka miodu
  • ¾ - 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g masła
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika (dodałam 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel) - pominęłam
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki dowolnych bakalii

Do przełożenia:

powidła śliwkowe, masa marcepanowa, itp. (u mnie pyszny dżem rabarbarowy. Jego kwaskowaty posmak fajnie konweniował z mięciutkim ciastem)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników, następnie wystudzić.

Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą - każdy kolejny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać bakalie, wymieszać.

Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokatnej wymasmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną (u mnie: jedna większa keksówka o wymiarach 8,5 x 27,5 cm). Piec około 1 godziny w temperaturze 170 ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Przełożyć dżemem rabarbarowym, powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Jeśli wybraliście opcję "marcepanową" piernik od stony marcepanu można posmarować dodatkowo - za sugestią autorki przepisu - cienką warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.

Smacznego!

* wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Pędził ponad 200 km/h - szaleńczą jazdę przerwali policjanci piaseczyńskiej "drogówki"

Pędził ponad 200 km/h - szaleńczą jazdę przerwali policjanci piaseczyńskiej "drogówki"

Policjanci piaseczyńskiej "drogówki" przerwali niebezpieczną jazdę...

Jan Dukalski brązowym medalistą Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym

Jan Dukalski brązowym medalistą Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym

Podczas turnieju Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym,...

KONCERT NA POŻEGNANIE LATA. DŻEM

KONCERT NA POŻEGNANIE LATA. DŻEM

Już w niedzielę, 29 września, o godzinie 19.00, w Parku Miejskim odbędzie...

Informacja w sprawie planów inwestycyjnych firmy Profbud w Mysiadle

Informacja w sprawie planów inwestycyjnych firmy Profbud w Mysiadle

Firma Mysiadło Bud Sp. z o.o. 30 października 2023 roku wygrała przetarg na...

Nowa droga wojewódzka 721 nabiera kształtów

Nowa droga wojewódzka 721 nabiera kształtów

Rozbudowa drogi wojewódzkiej nr 721 z Piaseczna do Konstancina-Jeziorny idzie...

Piaseczno nabiera włoskiego smaku – L’Osteria otworzy się w październiku!

Piaseczno nabiera włoskiego smaku – L’Osteria otworzy się w październiku!

Już tej jesieni, Piaseczno stanie się nowym przystankiem na kulinarnej mapie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Różowy październik - bezpłatne badania dla Pań w Designer Outlet Warszawa

Różowy październik - bezpłatne badania dla Pań w Designer Outlet Warszawa

Różowy październik jak co roku przypomina o profilaktyce zdrowia...

„Programowanie = Nasz Drugi Język” w szkołach podstawowych w Piasecznie

„Programowanie = Nasz Drugi Język” w szkołach podstawowych w Piasecznie

Rozpoczyna się kolejna edycja "Programowanie = Nasz Drugi Język", w nowym...

Warsaw Open 2024 zakończone kolejnymi sukcesami dla Six Mates BJJ Fight Club!

Warsaw Open 2024 zakończone kolejnymi sukcesami dla Six Mates BJJ Fight Club!

14 września nasi zawodnicy stanęli do walki i wrócili z medalami, pokazując...

Dwa złote medale dla Six Mates na Mistrzostwach Polski No-Gi Submission Only 2024

Dwa złote medale dla Six Mates na Mistrzostwach Polski No-Gi Submission Only 2024

 Z dumą informujemy, że nasi klubowicze, Michał Szymański i Tomasz Wańka,...

Festiwal „Wólka Kosowska 2024"

Festiwal „Wólka Kosowska 2024"

W dniu 10 sierpnia 2024 r. (sobota) w Wólce Kosowskiej odbędzie się...