Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Pierniczki nadziewane

Utworzone: piątek, 26 grudnia 2014 Autor: e.

PIERNICZKI NADZIEWANE

Zakładam, że Wy swoje pierniczkowe, świąteczne szleństwo macie za sobą. Powiem szczerze, że w tegorocznych planach nie miałam pierników, więc śmiało mogę powiedzieć, że te zostały wykonane przysłowiowym rzutem na taśmę. 

Nie będę Was zanudzać okolicznościami, które miały decydujący wpływ na "pierniczoną" akcję. Powiem tylko tyle, że nie wzbudziły one mojej radości.

Ku zadowoleniu wszystkich cała historia kończy się szczęśliwie, gdyż po pierwsze mogłam się cieszyć cudownym i kreatywnym wieczorem spędzonym z moimi dziećmi, a po drugie dom wypełnił piekny korzenno-świąteczny zapach, a brzuchy ... pyszne i rozpływające się w ustach pierniczki.

Przepis szczególnie dla tych, którzy pasjami zajadają się pierniczkami alpejskimi. Mięciutkimi, delikatnymi i aksamitnymi w smaku.

Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (lub 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu)
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

W przeddzień pieczenia

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód nadal mieszając. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia

Oderwać część ciasta i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2 - 3 mm. Z ciasta wycinać wieksze koła (wybieramy wielkość, z która bez problemu można wyciąć kształt, który chcemy nadać ciasteczkom) i układać na blaszce.

Na środku każdego koła położyć łyżeczkę (ilość nadzienia w zależności od średnicy foremek) dowolnego nadzienia. U mnie marmolada wieloowocowa. Wy możecie wykorzystać powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, gęstą konfiturę morelową, twardą marmoladę, marcepan etc. Unikamy rzadkich konfitur i dżemów.

Nadzienie przykryć kolejnym, wykrojonym w kształt koła kawałkiem ciasta.

Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. U mnie jak widzicie serdeszka.

Boki pierniczków delikatnie docisnąć. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie należy jednak pamiętać, że rosną.

Piec w temperaturze 180 ºC przez 7 - 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam je około 12 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem.

Polewa czekoladowa:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem. Polewę umieścić w rękawie cukierniczym i zdobić wystudzone pierniki (wedle uznania. Można również zanurzać w polewie czekoladowej) i odkładać na kratkę do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

Poniżej wersja bez nadzienia. Równie pyszna i mięciutka, a poza tym wyjątkowa, gdyż wykonana przez dzieci.

Pasja i zaangażowanie "smakują" najlepiej! Szczególnie rodzicom aktywnych pociech.

Wykonanie:

Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, zdecydowanie lepiej smakują te grubsze ciasteczka) i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180 ºC przez 7 - 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, swoje piekłam około 7 min). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Ozdobić wedle uznania ... najlepiej z dziećmi !!!

Przepis cytuję po Pani Dorocie. Niejednokrotnie ratowała mnie z opresji, więc nie zamierzam poprawiać czegoś co absolutnie korekty nie wymaga!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zniszczył meble ogrodowe, ekspedientce groził pozbawieniem życia

Zniszczył meble ogrodowe, ekspedientce groził pozbawieniem życia

Uwagę 30-latka trzykrotnie przykuły meble ogrodowe w jednym ze sklepów na...

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

To będzie weekend pełen wrażeń. 3 i 4 czerwca zapraszamy na Dni...

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Gmina Piaseczno od kilku lat realizuje inwestycje drogowe, które mają...

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Właściciel nieruchomości położonej przy ul. Okulickiego 7/9 w Piasecznie...

PGE gra dalej z FC Lesznowola

PGE gra dalej z FC Lesznowola

Lokalny Klub FC Lesznowola, od 2012 roku, konsekwentnie dąży do rozwoju. Jego...

Targi pracy w Piasecznie

Targi pracy w Piasecznie

25 maja zapraszamy pracodawców i osoby poszukujące pracy na Piaseczyńskie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Przed mieszkańcami Józefosławia najsmaczniejszy event tej wiosny. W pierwszy...

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

W Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie rusza kolejna edycja...

300 iglaków dla mieszkańców

300 iglaków dla mieszkańców

Leroy Merlin przekazał Gminie Piaseczno 300 choinek w doniczkach. Mieszkańcy...

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

W sobotę 10 grudnia podczas rodzinnych warsztatów kreatywnych w Centrum...

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Gmina Piaseczno prowadzi rozmowy z ZTM na temat zmian w komunikacji w związku...