Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik z batonikami Daim

Utworzone: niedziela, 28 grudnia 2014 Autor: e.

SERNIK Z BATONIKAMI DAIM

Mówi się nawet brak okazji to również okazja. Co w takim wypadku można powiedzieć o okresie świątecznym? Niezwykła okazja ... do przygotowania wyjątkowych rzeczy?

Dla większości to magiczny okres, i okazja by upiec wyjątkowe ciasto. U nas, wśród lawiny pierników, pojawił się makowiec i ... sernik, ale przecież nie mogło być inaczej.

Tym razem zdecydowałam się na ciasto przykryte pierzynką z masy kajmakowej ozdobionej posiekanymi batonikami Daim. Zresztą batoniki te stanowią integralną część wszystkich 3 warstw sernika. Ich karmelowe wnętrze chrupie w ciesteczkach na spodzie ciasta, a czekolada, którą są polane, kontrastuje z bielą twarogu.

Sernik jest niezwykle aksamitny i ... słodki.

Dla tych, którzy wolą mniej słodkie wypieki polecam zmniejszenie ilości cukru w przepisie, bądź wykorzystanie mniejszej ilości dulce de leche (np. tylko przy brzegach ciasta, tak aby rozdrobnione batoniki miały się na czym "trzymać").

Sernik jest pyszny i myślę, że pięknie konweniował z atmosferą Świąt ... ale jak wspomniałam na początku, każda okazja jest dobra, dlatego jestem przekonana, że ten wypiek wpasuje się w nastrój mniej wyszukanych "sytuacji".

Zdecydowanie POLECAM!!! Nawet do popołudniowej filiżanki kawy ...

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (u mnie opakowanie ciasteczek owsianych Tago)
  • 30 g masła
  • 50 g drobno posiekanych batoników Daim

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem oraz drobno posiekanymi batonikami.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać i schłodzić pół godziny w lodówce.

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (u mnie Piątnica)
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • 100 g posiekanych batoników Daim

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - zmiksować na gładką masę. Następnie wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, i niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a później padnie.

Dodać posiekane batoniki i wymieszać.

Całość przelać do tortownicy ze schłodzonym ciasteczkowym spodem.

Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Na wierzch:

  • 200 g dulce de leche przygotowanej samodzielnie lub nabytej w sklepie (bądź masy kajamkowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 godziny pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego)
  • 50 g posiekanych batoników Daim

Schłodzony sernik posmarować masą, ozdobić posiekanymi batonikami.

Smacznego!

Przepis cytuję po Pani Dorocie, która niezmiennie pozostaje dla mnie inspiracją.

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zniszczył meble ogrodowe, ekspedientce groził pozbawieniem życia

Zniszczył meble ogrodowe, ekspedientce groził pozbawieniem życia

Uwagę 30-latka trzykrotnie przykuły meble ogrodowe w jednym ze sklepów na...

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

To będzie weekend pełen wrażeń. 3 i 4 czerwca zapraszamy na Dni...

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Gmina Piaseczno od kilku lat realizuje inwestycje drogowe, które mają...

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Właściciel nieruchomości położonej przy ul. Okulickiego 7/9 w Piasecznie...

PGE gra dalej z FC Lesznowola

PGE gra dalej z FC Lesznowola

Lokalny Klub FC Lesznowola, od 2012 roku, konsekwentnie dąży do rozwoju. Jego...

Targi pracy w Piasecznie

Targi pracy w Piasecznie

25 maja zapraszamy pracodawców i osoby poszukujące pracy na Piaseczyńskie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Przed mieszkańcami Józefosławia najsmaczniejszy event tej wiosny. W pierwszy...

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

W Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie rusza kolejna edycja...

300 iglaków dla mieszkańców

300 iglaków dla mieszkańców

Leroy Merlin przekazał Gminie Piaseczno 300 choinek w doniczkach. Mieszkańcy...

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

W sobotę 10 grudnia podczas rodzinnych warsztatów kreatywnych w Centrum...

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Gmina Piaseczno prowadzi rozmowy z ZTM na temat zmian w komunikacji w związku...