SERNIK Z BATONIKAMI DAIM
Mówi się nawet brak okazji to również okazja. Co w takim wypadku można powiedzieć o okresie świątecznym? Niezwykła okazja ... do przygotowania wyjątkowych rzeczy?
Dla większości to magiczny okres, i okazja by upiec wyjątkowe ciasto. U nas, wśród lawiny pierników, pojawił się makowiec i ... sernik, ale przecież nie mogło być inaczej.
Tym razem zdecydowałam się na ciasto przykryte pierzynką z masy kajmakowej ozdobionej posiekanymi batonikami Daim. Zresztą batoniki te stanowią integralną część wszystkich 3 warstw sernika. Ich karmelowe wnętrze chrupie w ciesteczkach na spodzie ciasta, a czekolada, którą są polane, kontrastuje z bielą twarogu.
Sernik jest niezwykle aksamitny i ... słodki.
Dla tych, którzy wolą mniej słodkie wypieki polecam zmniejszenie ilości cukru w przepisie, bądź wykorzystanie mniejszej ilości dulce de leche (np. tylko przy brzegach ciasta, tak aby rozdrobnione batoniki miały się na czym "trzymać").
Sernik jest pyszny i myślę, że pięknie konweniował z atmosferą Świąt ... ale jak wspomniałam na początku, każda okazja jest dobra, dlatego jestem przekonana, że ten wypiek wpasuje się w nastrój mniej wyszukanych "sytuacji".
Zdecydowanie POLECAM!!! Nawet do popołudniowej filiżanki kawy ...
Składniki na spód:
- 160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (u mnie opakowanie ciasteczek owsianych Tago)
- 30 g masła
- 50 g drobno posiekanych batoników Daim
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem oraz drobno posiekanymi batonikami.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać i schłodzić pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (u mnie Piątnica)
- 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
- 100 g posiekanych batoników Daim
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - zmiksować na gładką masę. Następnie wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, i niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a później padnie.
Dodać posiekane batoniki i wymieszać.
Całość przelać do tortownicy ze schłodzonym ciasteczkowym spodem.
Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Na wierzch:
- 200 g dulce de leche przygotowanej samodzielnie lub nabytej w sklepie (bądź masy kajamkowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 godziny pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego)
- 50 g posiekanych batoników Daim
Schłodzony sernik posmarować masą, ozdobić posiekanymi batonikami.
Smacznego!


Przepis cytuję po Pani Dorocie, która niezmiennie pozostaje dla mnie inspiracją.
Komentarze