Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza orzechowa pod kremową pierzynką z limonek

Utworzone: czwartek, 2 kwietnia 2015 Autor: e.

BEZA ORZECHOWA POD KREMOWĄ PIERZYNKĄ Z LINONEK & ...KIWI

U nas dzisiaj wiosennie, kolorowo i "soczyście". Trochę jakby z boku Świąt, które już tuż, tuż ..

Słodka inicjatywa, która zrodziła się z chęci wykorzystania białek z pysznych jajek pochodzących od szczęśliwych kur. Ważne w tym wszystkim jest to, że niespodzianka w postaci podwójnych żółtek, okazała się przyczynkiem do nabycia nowych zdolności, tudzież wprawy w oddzielaniu ich od białek.

Skutek był dość marny, jak się zapewne domyślacie, w związku czym nie było szansy na ubicie białek na sztywno. Cóż ... taki problem, to nie problem. Wolę mocno chrupiącą bezę z ciągnącym środkiem (zamiast delikatnej pianki - jak w Pavlowej), więc nie zrażając się pływającym tu i ówdzie żółtkiem zabrałam się do pracy.

Część oryginalnego przepisu jest zmodyfikowana, resztę cytuję za p. Dorotą. Jeśli Wy macie białka bez "wkładki", możecie przygotować pięknie wyrośnięty blat bezowy, bądź kilka bezowych ciasteczek. Ile głów tyle pomysłów.

Należy pamiętać, że limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i wraz z owocami (najlepiej lekko kwaśnymi) nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem. 

Niezwykłe połączenie! Kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach ... choć dzieci "pogardziły" kremem limonkowym i zajadały się deserem w wersji bez dodatków.

I dobrze, będzie więcej dla mnie!!!

Polecam, a nawet bardzo polecam ...

Składniki

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 80 g orzechów włoskich
  • 4 suszone daktyle
  • szczypta soli

Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę (u mnie żółtka nie "pozwoliły", by była sztywna). Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, ubić. Na koniec wsypać bakalie i lekko przemieszać szpatułką.

Masę bezową wyłożyć do uprzednio przygotowanej tortownicy, lekko wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec przez około 40 minut. Blacik bezowy powinien się zarumienić, może lekko popękać, ale przy dotyku powinien być suchy i chrupki. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Limonkowy krem (curd):
 
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonek

Limonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć. 

W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia składników). Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Praktycznie od razu można dodać masło i sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z limonki.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Ponadto:

  • kilka owoców kiwi (lub innych)

Kiwi obrać, pokroić na plasterki.

Wykonanie:

Bezę ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć limonkowy curd, następnie plasterki kiwi. Podawać.

Smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

DNI JÓZEFOSŁAWIA 2024

DNI JÓZEFOSŁAWIA 2024

Jak co roku o tej porze Centrum Kultury zaprasza na Dni Józefosławia, które...

Cezary Siborenko z Dobiesza ustanowił w niedzielne przedpołudnie triathlonowy rekord świata!

Cezary Siborenko z Dobiesza ustanowił w niedzielne przedpołudnie triathlonowy rekord świata!

Cezary Siborenko z Dobiesza ustanowił w niedzielne przedpołudnie triathlonowy...

Food trucki znów nakarmią Józefosław

Food trucki znów nakarmią Józefosław

Najsmaczniejszy event tego lata w Józefosławiu. Food trucki zaparkują przy...

ŚWIĘTOJANKI W PIASECZNIE 2024

ŚWIĘTOJANKI W PIASECZNIE 2024

23 czerwca 2024 roku zapraszamy zapraszamy mieszkańców Piaseczna na Obrzęd...

II tura konsultacji w sprawie rozbudowy DK79

II tura konsultacji w sprawie rozbudowy DK79

Projektanci przygotowujący koncepcję rozbudowy drogi krajowej 79 zapraszają...

Pożar zniszczył dom, trwa zbiórka na jego odbudowę

Pożar zniszczył dom, trwa zbiórka na jego odbudowę

W jednej chwili dotychczasowe życie Marty Romanowskiej i jej córek,...

Dziennikarstwo obywatelskie

Sukcesy Zawodników Six Mates BJJ Fight Club Piaseczno na Ostatnich Zawodach

Sukcesy Zawodników Six Mates BJJ Fight Club Piaseczno na Ostatnich Zawodach

Sukcesy Zawodników Six Mates BJJ Fight Club Piaseczno na Ostatnich...

Food trucki znów nakarmią Józefosław

Food trucki znów nakarmią Józefosław

Najsmaczniejszy event tego lata w Józefosławiu. Food trucki zaparkują przy...

Złote medale z Mistrzostw Europy Jiu-Jitsu IBJJF lecą do Piaseczna

Złote medale z Mistrzostw Europy Jiu-Jitsu IBJJF lecą do Piaseczna

Z przyjemnością informujemy, że zawodnicy naszego klubu Six Mates odnieśli...

Sukcesy Six Mates BJJ Fight Club Piaseczno na Mistrzostwach Polski: Młodzi Sportowcy Błyszczą!

Sukcesy Six Mates BJJ Fight Club Piaseczno na Mistrzostwach Polski: Młodzi Sportowcy Błyszczą!

W dniu 11 maja odbyły się Mistrzostwa Polski dzieci i młodzieży w...

Kadra Mazowsza Młodzików w pływaniu z szóstką reprezentantów MKS Piaseczno!

Kadra Mazowsza Młodzików w pływaniu z szóstką reprezentantów MKS Piaseczno!

W dniach 28.04-08.05.2024r. w Bydgoszczy odbyło się zgrupowanie Kadry...