MAZUREK MARCEPANOWO-ORZECHOWY
Przysłowiowym rzutem na taśmę, ale ostatecznie udało się zamieścić w ecio-peciowym zakamarku przepis na typowe ciasto wielkanocne.
Jak już zapewne wiecie, nie znajdziecie tu oblepionych twardym lukrem mazurków ... nie lubię ani jeść, ani oglądać takich kolorowych cegieł. Jak będę miała ochotę na jakieś twarde ciacho, kupię lub upiekę suchary.
Dzisiejsza propozycja jest potrójnie "niezwykła", gdyż po pierwsze: pyszna, po drugie: lekka (i raczej chodzi to o wagę, a nie kaloryczność) i po trzecie: niezwykle miękka.
To pierwszy mazurek, którego nie piekłam na kruchym cieście. Teraz wiem, że można ...a Wy po prostu musicie spróbować. Lekkie jak chmurka "niebo w gębie" ... a na dodatek nie ma przy nim zbyt wiele pracy, co więcej pokuszę się o stwierdzenie, że wykonanie tego orzechowego cudeńka jest całkiem proste.
Masę marcepanowo-orzechową pieczemy na andrucie (waflu), a wystudzone ciacho oblewamy warstwą białej czekolady. Całość kroi się bezproblemowo i ... całkiem nieźle się prezentuje.
Przepis oryginalny nieco zmodyfikowałam, dodając do wypieku orzechy włoskie (zastępując nimi część migdałów).
Ci z Was, którzy lubią zaszaleć z kolorami i mają artystyczną duszę, mają dość duże pole do popisu. Powierzchnia mazurka jest dość spora, więc można puścić wodze wyobraźni i "wymalować" go świątecznie!
U mnie prosto i bez szaleństw, ale przecież za chwil kilka ciacho zniknie w naszych brzuchach!
Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 duży suchy wafel tortowy (u mnie kwadrat o boku 26 cm)
- 6 białek (z dużych jajek), podzielone 3 + 3
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- cukier z prawdziwą wanilią
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- migdały w całości i płatkach, suszone morele etc. - do ozdobienia
Przygotować formę o wymiarach 23 x 32 cm (u mnie 22,5 x 27,5 cm). Wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel, tudzież andrut, przyciąć do wymiarów formy i wyłożyć nim formę.
Migdały oraz orzechy wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i cukrem waniliowym, do otrzymania pasty, odłożyć.
W misie miksera ubić 3 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubitą pianę dodawać do pasty migdałowo-orzechowej, w trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.
Gotowe nadzienie marcepanowo-orzechowe przelać do formy, na wafel, wyrównać szpatułką.
Piec w temperaturze 165 ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką (dla niecierpliwych opcja z wykorzystaniem garnuszka teflonowego). Polewę czekoladową wylać na mazurek, wyrównać szpatułką. Od razu udekorować migdałami bądź/i innymi bakaliami, wedle uznania.
Smacznego!
Komentarze