Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Utworzone: wtorek, 22 marca 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Przed nami Święta Wielkiej Nocy, a już teraz w naszej zakładce kolejny mazurek. Oczywiście w imię tradycji świątecznej oraz hołdowania zasadzie: jeśli mazurek, to tylko taki bez twardego, kolorowego lukru!

Dzisiaj główną rolę, w zakładce moje ecie-pecie, grają orzechy włoskie ... nie ukrywam, że sentyment do sernika orzechowego przekonał mnie do upieczenia tego mazurka. Choć na pewno dużą rolę odegrał jego dekadencki wygląd, poza tym świadomość, iż przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, nie pozostaje bez znaczenia.

Spód po upieczeniu pozostaje wilgotny, jakby zakalcowaty. Jednak po kilku dniach "kruszeje", więc jeśli chcecie wykorzystać ten przepis na Święta ... pamiętajcie o tym... oczywiście jeśli zależy Wam na takim efekcie!

Wszystkich tych, którzy uważają, że ten wypiek jest niezwykle słodki, sugerując się jego wyglądem, pragnę uspokoić. Mazurek oczywiście nie jest wytrawny, ale również nie tak słodki, jakby sugerowała beza go wieńcząca...

Co ważne: przechowujemy go w temperaturze pokojowej pod kloszem/w pojemniku do ciasta.

Bardzo polecam!

Składniki:

  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do masy orzechowej
  • 150 g drobnego cukru do bezy
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich, posiekanych, do posypania bezy
  • andrut do wyłożenia tortownicy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić żółtka i 180 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać masło, cały czas ucierając. Nastepnie dodać mąkę, zmiksować. Dodać zmielone orzechy włoskie, zmiksować.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć andrutem przyciętym do rozmiarów formy. Na niego wyłożyć ciasto, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 ºC i piec przez 20 minut.

W międzyczasie zacząć ubijanie piany z białek. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - 150 g, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa.

Po 20 minutach podpiekania wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć delikatnie masę bezową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obniżyć temperaturę do 140 ºC i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 ºC C i piec kolejne 30 - 40 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona z wierzchu.

Wyjąć i wystudzić ciasto.

Smacznego!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Jolka
Dodano: piątek, 5 stycznia 2018
Pycha lepiej nie próbujcie bo jak raz zrobicie to się zakochacie
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zawieszenie wypłat świadczeń za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy

Zawieszenie wypłat świadczeń za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy

Gmina Piaseczno informuje, iż wypłata świadczenia pieniężnego za...

Chciała sprzedać spodnie za 10 złotych - straciła oszczędności swoje i bliskich!

Chciała sprzedać spodnie za 10 złotych - straciła oszczędności swoje i bliskich!

Policjanci z piaseczyńskiej komendy przyjęli zgłoszenie od osoby oszukanej w...

Potrzebna pomoc dla 3-letniego Olka, synka byłej policjantki CBŚP i policjanta KSP

Potrzebna pomoc dla 3-letniego Olka, synka byłej policjantki CBŚP i policjanta KSP

Synek byłej policjantki CBŚP oraz policjanta KSP potrzebuje pomocy. Olek...

Wjechał w betonowe ogrodzenie, poniósł śmierć na miejscu

Wjechał w betonowe ogrodzenie, poniósł śmierć na miejscu

Piaseczyńscy policjanci wyjaśniają okoliczności wypadku, w którym...

Poprawiamy bezpieczeństwo na skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Nadarzyńskiej

Poprawiamy bezpieczeństwo na skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Nadarzyńskiej

W niedzielę 31 lipca 2022 r. zostanie zamknięte dla ruchu skrzyżowanie ulic...

Dziennikarstwo obywatelskie

OBI w nowej odsłonie – pierwszy taki market w Polsce

OBI w nowej odsłonie – pierwszy taki market w Polsce

Sieć OBI otworzyła swój najnowocześniejszy sklep w zupełnie nowej...

22 czerwca w Piasecznie odbędzie się Stand-up: Kostelecki, Baraniecki, Kozłowski

22 czerwca w Piasecznie odbędzie się Stand-up: Kostelecki, Baraniecki, Kozłowski

Zapraszamy na wieczór z komedią. Kto wystąpi? Roman Kostelecki -...

CHŁOPAK DLA TEŚCIOWEJ - nowa książka Agnieszki Walczak-Chojeckiej

CHŁOPAK DLA TEŚCIOWEJ - nowa książka Agnieszki Walczak-Chojeckiej

Czy myśleliście kiedyś, by pozbyć się teściowej? Natalia znalazła na to...

Targowisko Miejskie działa także w soboty

Targowisko Miejskie działa także w soboty

W soboty na Targowisku Miejskim przy ul. Jana Pawła II 59 w Piasecznie działa...

Sprzątamy swoje małe podwórko – Dzień Ziemi w Józefosławiu 2022

Sprzątamy swoje małe podwórko – Dzień Ziemi w Józefosławiu 2022

Z okazji Dnia Ziemi, w dniu 23 kwietnia 2022 roku Sołtyska Józefosławia wraz...