Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Utworzone: wtorek, 22 marca 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Przed nami Święta Wielkiej Nocy, a już teraz w naszej zakładce kolejny mazurek. Oczywiście w imię tradycji świątecznej oraz hołdowania zasadzie: jeśli mazurek, to tylko taki bez twardego, kolorowego lukru!

Dzisiaj główną rolę, w zakładce moje ecie-pecie, grają orzechy włoskie ... nie ukrywam, że sentyment do sernika orzechowego przekonał mnie do upieczenia tego mazurka. Choć na pewno dużą rolę odegrał jego dekadencki wygląd, poza tym świadomość, iż przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, nie pozostaje bez znaczenia.

Spód po upieczeniu pozostaje wilgotny, jakby zakalcowaty. Jednak po kilku dniach "kruszeje", więc jeśli chcecie wykorzystać ten przepis na Święta ... pamiętajcie o tym... oczywiście jeśli zależy Wam na takim efekcie!

Wszystkich tych, którzy uważają, że ten wypiek jest niezwykle słodki, sugerując się jego wyglądem, pragnę uspokoić. Mazurek oczywiście nie jest wytrawny, ale również nie tak słodki, jakby sugerowała beza go wieńcząca...

Co ważne: przechowujemy go w temperaturze pokojowej pod kloszem/w pojemniku do ciasta.

Bardzo polecam!

Składniki:

  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do masy orzechowej
  • 150 g drobnego cukru do bezy
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich, posiekanych, do posypania bezy
  • andrut do wyłożenia tortownicy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić żółtka i 180 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać masło, cały czas ucierając. Nastepnie dodać mąkę, zmiksować. Dodać zmielone orzechy włoskie, zmiksować.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć andrutem przyciętym do rozmiarów formy. Na niego wyłożyć ciasto, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 ºC i piec przez 20 minut.

W międzyczasie zacząć ubijanie piany z białek. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - 150 g, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa.

Po 20 minutach podpiekania wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć delikatnie masę bezową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obniżyć temperaturę do 140 ºC i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 ºC C i piec kolejne 30 - 40 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona z wierzchu.

Wyjąć i wystudzić ciasto.

Smacznego!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Jolka
Dodano: piątek, 5 stycznia 2018
Pycha lepiej nie próbujcie bo jak raz zrobicie to się zakochacie
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

To była kosztowna przejażdżka rowerowa

To była kosztowna przejażdżka rowerowa

Rowerzysta, jak każdy inny uczestnik ruchu drogowego, ma swoje prawa ale...

Zmiany kursowania autobusów od 30 października do 3 listopada

Zmiany kursowania autobusów od 30 października do 3 listopada

W dniach 1-2 listopada 2025 r. w związku ze zwiększonym ruchem w rejonie...

Zapraszamy na 34. Bieg Niepodległości

Zapraszamy na 34. Bieg Niepodległości

W 107. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości zapraszamy 11...

Jak spełniać marzenia?

Jak spełniać marzenia?

Słyszeliście kiedyś, że niewarto mieć marzenia i powinniście być...

Kroniki Polskie 2025

Kroniki Polskie 2025

W czwartek, 30 października 2025 r. o godzinie 19.00 w Konstancińskim Domu...

Ośmioletni syn policjanta z Bemowa potrzebuje naszego wsparcia! Czas mamy do listopada!

Ośmioletni syn policjanta z Bemowa potrzebuje naszego wsparcia! Czas mamy do listopada!

Kacperek ma tylko 8 lat, a połowę swojego życia walczy z przeciwnikiem,...

Dziennikarstwo obywatelskie

Supersamochody na rynku w Piasecznie

Supersamochody na rynku w Piasecznie

Na wydarzenie zapraszamy w piątek 25 lipca 2025 roku od godz. 15.00 do 21.00...

Piknik Smaków w Józefosławiu

Piknik Smaków w Józefosławiu

Food trucki przejmują Józefosław! Dwudniowy Piknik Smaków podczas Dni...

Piknik smaków w Piasecznie

Piknik smaków w Piasecznie

Food trucki wjeżdżają do Piaseczna! Czterodniowy Piknik Smaków na Skwerze...