Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Utworzone: wtorek, 22 marca 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Przed nami Święta Wielkiej Nocy, a już teraz w naszej zakładce kolejny mazurek. Oczywiście w imię tradycji świątecznej oraz hołdowania zasadzie: jeśli mazurek, to tylko taki bez twardego, kolorowego lukru!

Dzisiaj główną rolę, w zakładce moje ecie-pecie, grają orzechy włoskie ... nie ukrywam, że sentyment do sernika orzechowego przekonał mnie do upieczenia tego mazurka. Choć na pewno dużą rolę odegrał jego dekadencki wygląd, poza tym świadomość, iż przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, nie pozostaje bez znaczenia.

Spód po upieczeniu pozostaje wilgotny, jakby zakalcowaty. Jednak po kilku dniach "kruszeje", więc jeśli chcecie wykorzystać ten przepis na Święta ... pamiętajcie o tym... oczywiście jeśli zależy Wam na takim efekcie!

Wszystkich tych, którzy uważają, że ten wypiek jest niezwykle słodki, sugerując się jego wyglądem, pragnę uspokoić. Mazurek oczywiście nie jest wytrawny, ale również nie tak słodki, jakby sugerowała beza go wieńcząca...

Co ważne: przechowujemy go w temperaturze pokojowej pod kloszem/w pojemniku do ciasta.

Bardzo polecam!

Składniki:

  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do masy orzechowej
  • 150 g drobnego cukru do bezy
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich, posiekanych, do posypania bezy
  • andrut do wyłożenia tortownicy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić żółtka i 180 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać masło, cały czas ucierając. Nastepnie dodać mąkę, zmiksować. Dodać zmielone orzechy włoskie, zmiksować.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć andrutem przyciętym do rozmiarów formy. Na niego wyłożyć ciasto, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 ºC i piec przez 20 minut.

W międzyczasie zacząć ubijanie piany z białek. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - 150 g, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa.

Po 20 minutach podpiekania wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć delikatnie masę bezową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obniżyć temperaturę do 140 ºC i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 ºC C i piec kolejne 30 - 40 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona z wierzchu.

Wyjąć i wystudzić ciasto.

Smacznego!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Jolka
Dodano: piątek, 5 stycznia 2018
Pycha lepiej nie próbujcie bo jak raz zrobicie to się zakochacie
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Od 20 stycznia autobusy linii 724 będą jeździły na skróconej trasie

Od 20 stycznia autobusy linii 724 będą jeździły na skróconej trasie

Od najbliższego poniedziałku (20 stycznia) autobusy linii 724 będą...

Wielki sukces naszego liceum

Wielki sukces naszego liceum

Znamy już wyniki 27. Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2025...

ORSZAK TRZECH KRÓLI 2025

ORSZAK TRZECH KRÓLI 2025

Parafia św. Anny w Piasecznie zaprasza mieszkańców na Orszak Trzech Króli w...

Drift na rondzie skończył z mandatem

Drift na rondzie skończył z mandatem

Mandat w wysokości 200 złotych i 15 punktów karnych otrzymał 20-latek...

Budowa szkoły w Julianowie ruszy w 2025 roku

Budowa szkoły w Julianowie ruszy w 2025 roku

Realizacja jednej z najważniejszych gminnych inwestycji będzie mogła...

Dziennikarstwo obywatelskie

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Konstancin-Jeziorna rozbłysnął tysiącami światełek. Świąteczne...

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Już w najbliższą niedzielę, 15 grudnia, Góra Kalwaria zaprasza na...

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

W Gminie Lesznowola planowane jest wdrożenie wyjątkowego przedsięwzięcia...

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

W piątek 1 listopada br. na terenie  cmentarza parafialnego w Piasecznie (ul....

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Kowalscy Stomatologia to gabinet, który powstał w odpowiedzi na nasze 10...