Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek orzechowo-czekoladowy na waflu

Utworzone: sobota, 7 maja 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY NA WAFLU

Ciastko na tzw. "ostatnią" chwilę. Proste w wykonaniu i ... co ważne - smakowicie NIE-lukrowane. Mazurek bez pieczenia? Mówisz i masz. Orzechy włoskie i czekolada na waflu, ot i cała filozofia! Nie za słodko, lekko chrupiąco i trochę dekadencko. 

Cudownie sprawdzi się na świątecznym stole oraz podczas grila z przyjaciółmi. Prosto, niezobowiązująco i ... pysznie.

Tak jak lubimy! Wy też polubicie!

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła
  • 150 g jasnego, drobnego brązowego cukru
  • 180 g zmielonych orzechów włoskich (można wykorzystać laskowe)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier (przy kolejnym podejściu skróbuję cukier kryształ zastąpić zmienolny na poszek - drobne kryształki nie rozpuściły się do końca). Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy, następnie zmielone orzechy i utrzeć, do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (u mnie 30%)

Obie czekolady rozgrobnić. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy czekoladowej.

Ponadto:

  • 2 okrągłe wafle
  • nieduża garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, obranych (nie obierałam) i posiekanych

Wykonanie

Wafle przełożyć kremem orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy maślanej, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.

Pokroić w trójkąty i podawać.

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Od 20 stycznia autobusy linii 724 będą jeździły na skróconej trasie

Od 20 stycznia autobusy linii 724 będą jeździły na skróconej trasie

Od najbliższego poniedziałku (20 stycznia) autobusy linii 724 będą...

Wielki sukces naszego liceum

Wielki sukces naszego liceum

Znamy już wyniki 27. Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2025...

ORSZAK TRZECH KRÓLI 2025

ORSZAK TRZECH KRÓLI 2025

Parafia św. Anny w Piasecznie zaprasza mieszkańców na Orszak Trzech Króli w...

Drift na rondzie skończył z mandatem

Drift na rondzie skończył z mandatem

Mandat w wysokości 200 złotych i 15 punktów karnych otrzymał 20-latek...

Budowa szkoły w Julianowie ruszy w 2025 roku

Budowa szkoły w Julianowie ruszy w 2025 roku

Realizacja jednej z najważniejszych gminnych inwestycji będzie mogła...

Dziennikarstwo obywatelskie

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Świąteczne Iluminacje Konstancina-Jeziorny

Konstancin-Jeziorna rozbłysnął tysiącami światełek. Świąteczne...

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Magia Świąt w Górze Kalwarii: Jarmark Bożonarodzeniowy i Iluminacja Ogrodu Miejskiego

Już w najbliższą niedzielę, 15 grudnia, Góra Kalwaria zaprasza na...

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

Życie to mistrzostwo - Miasto Polskich Mistrzów Olimpijskich

W Gminie Lesznowola planowane jest wdrożenie wyjątkowego przedsięwzięcia...

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

Kwesta Pamięci 2024 w Piasecznie

W piątek 1 listopada br. na terenie  cmentarza parafialnego w Piasecznie (ul....

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Z cyklu POLECAMY - KOWALSCY Stomatologia

Kowalscy Stomatologia to gabinet, który powstał w odpowiedzi na nasze 10...