MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY NA WAFLU
Ciastko na tzw. "ostatnią" chwilę. Proste w wykonaniu i ... co ważne - smakowicie NIE-lukrowane. Mazurek bez pieczenia? Mówisz i masz. Orzechy włoskie i czekolada na waflu, ot i cała filozofia! Nie za słodko, lekko chrupiąco i trochę dekadencko.
Cudownie sprawdzi się na świątecznym stole oraz podczas grila z przyjaciółmi. Prosto, niezobowiązująco i ... pysznie.
Tak jak lubimy! Wy też polubicie!
Składniki na krem orzechowy:
- 150 g masła
- 150 g jasnego, drobnego brązowego cukru
- 180 g zmielonych orzechów włoskich (można wykorzystać laskowe)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier (przy kolejnym podejściu skróbuję cukier kryształ zastąpić zmienolny na poszek - drobne kryształki nie rozpuściły się do końca). Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy, następnie zmielone orzechy i utrzeć, do połączenia składników.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (u mnie 30%)
Obie czekolady rozgrobnić. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy czekoladowej.
Ponadto:
- 2 okrągłe wafle
- nieduża garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, obranych (nie obierałam) i posiekanych
Wykonanie
Wafle przełożyć kremem orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy maślanej, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.
Pokroić w trójkąty i podawać.
Smacznego!
Komentarze