Dobra restauracja to nie tylko mniej lub bardziej wykwintne menu, odpowiedni wystrój i kompetentni pracownicy na każdym szczeblu. Równie istotne jest profesjonalne wyposażenie, które ułatwia personelowi pracę. Nawet najlepszy kucharz z doświadczeniem nie upichci niczego specjalnego w psującym się co chwila piekarniku, a pomoc kuchenna nie nadąży z serwisem bez wydajnej zmywarki. Zwłaszcza wtedy, kiedy goście tłumnie odwiedzają dany lokal. Zadaniem odpowiedzialnego właściciela bądź menedżera jest zapewnienie wszystkim właściwych warunków i narzędzi. Mycie naczyń oraz pozostałych akcesoriów kulinarnych również wymaga należytej uwagi.
Nawet nie myśl o włożeniu porcelanowej zastawy do zmywarki na szkło!
Wprawdzie taki błąd nie powinien mieć destrukcyjnych konsekwencji - barowe szklanki i kieliszki generalnie są delikatniejsze od talerzy czy waz do zup - to już efekty takiego mycia zwykle okazują się dalece niezadowalające. A to najczęściej oznacza konieczność ręcznego poprawiania po zmywarce. Czysty absurd, nieprawdaż? Dlatego lepiej zawczasu zorientować się w temacie, skonsultować z producentami i dystrybutorami sprzętu dla restauracji, zamiast narażać się na nietrafione inwestycje. Trzeba rzetelnie ocenić własne potrzeby (głównie rodzaje wykorzystywanych naczyń, ich wielkość i ilość), a następnie znaleźć dopasowane do nich urządzenie. Uniwersalna zmywarka gastronomiczna to najpopularniejszy wybór. Jak łatwo się domyślić, ze względu na szeroki zakres zastosowań. Specjaliści z cenionej w branży firmy Resto Quality zwracają uwagę, iż coraz więcej modeli z tej kategorii posiada szereg dodatkowych funkcji. Wyparzanie naczyń po ich myciu i płukaniu powoli staje się już powszechnie obowiązującym standardem.
Specyficzne warunki wymagają dedykowanych rozwiązań
Modelowymi przykładami szczególnego zapotrzebowania na zmywarki gastronomiczne są hotele, sale weselne i inne duże obiekty, które każdego dnia muszą poradzić sobie z wyjątkowo dużą ilością naczyń. W takich przypadkach niezbędna jest maksymalna wydajność. Tę gwarantują zmywarki kapturowe, wyposażone w pompy spustowe do wymiany wody na czystą po zakończeniu każdego cyklu. Alternatywą będzie tzw. wariant tunelowy. A co z blachami do pieczenia, tacami cukierniczymi, wielkimi garnkami czy koszami piekarniczymi? Tego rodzaju akcesoria gastronomiczne najlepiej myć w takich zmywarkach, które posiadają specjalnie przystosowane do tego komory. W związku z tym przed zakupem należy dokładnie sprawdzić wszystkie wymiary, żeby nie okazało się że wyposażenie z lokalu zwyczajnie nie mieści się do urządzenia.
Komentarze