Czy wiesz, że maliny to jedne z najdelikatniejszych owoców na świecie, które są dotykane przez ludzkie ręce tylko raz? Gdy tylko zostaną zebrane, trafiają bezpośrednio do pojemnika, a Ty możesz je kupić. Ale co poza tym oferują maliny?
Maliny i ich właściwości odżywcze
Są niskokaloryczne, a przy tym bogate w minerały, witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, a to nie wszystko. Jeżeli wciąż Cię nie przekonaliśmy, zastanów się dlaczego każdy catering dietetyczny Częstochowa oferuje właśnie maliny w swoim menu. Liczne musy, smoothie, budynie, a nawet wytrawne sosy do mięsnych dań. To przypadek? Oczywiście, że nie! Przeczytaj, aby dowiedzieć się dlaczego warto włączyć maliny do swojej diety.
1. Wspomaganie w walce z nowotworami
Maliny są bogate w przeciwutleniacze zwalczające komórki nowotworowe. Mają jedno z najwyższych stężeń antyoksydantów wśród wszystkich owoców na świecie, prawie dziesięć razy więcej niż pomidory. Maliny zawierają również kwas elagowy, naturalny przeciwutleniacz fenolowy występujący w owocach i warzywach, który jest powszechnie obecny w owocach jagodowych. Kwas elagowy usuwa toksyny z organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do mutacji komórek, powodując zmiany nowotworowe.
2. Utrzymanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Potas zawarty w malinach pomaga regulować pracę serca i ciśnienie krwi. Maliny są również bogate w minerały, takie jak mangan, miedź i żelazo, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek przenoszących tlen w całym organizmie.
3. Poprawa nastroju i pamięci
Spożywanie owoców jagodowych może zapobiegać uszkodzeniom mózgu i utracie pamięci związanej ze starzeniem się. Maliny mogą również zapobiegać chorobom i innym objawom starości poprzez zmniejszanie poziomu stresu dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Na przykład maliny zawierają antocyjany, które współpracują z kwercetyną (flawonoidem o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym), zapobiegając związanej z wiekiem utracie pamięci.
4. Wzmocnienie odporności
Maliny są bogate w witaminę C, która zwiększa ogólną odporność organizmu na wszelkie choroby i rzadkie infekcje. Ponadto witamina C zwiększa poziom przeciwutleniaczy w malinach, pomaga oczyścić komórki krwi i zwiększa wchłanianie żelaza.
5. Utrzymanie zdrowia oczu
Połączenie przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, witamina A i fenoli w malinach zwalcza choroby i chroni błony oczu, które produkują ciecz wodnistą, a tym samym oczyszczają i chronią oczy przed wysychaniem. Kwas elagowy jest również aktywnym składnikiem zapewniającym zdrowy wzrok.
6. Wspomaganie odchudzania
Maliny mają niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość błonnika, dzięki czemu są sycące i nie obciążają organizmu dodatkowymi kaloriami. Są również pełne wody i potasu, co zapobiega odwodnieniu i wszystkim jego skutkom ubocznym.
Maliny - samo zdrowie!
Korzyści płynące z jedzenia malin są oczywiste. Prosta zmiana w diecie polegająca na dodaniu ich do posiłków może znacząco wpłynąć na odporność, zdrowie układu krążenia, zapobieganie nowotworom i sprawność mózgu. Wiele owoców jest jednak przetwarzanych z użyciem pestycydów, więc dla bezpieczeństwa staraj się wybierać maliny z upraw ekologicznych.
Komentarze