Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mississippi Mud Cake

Utworzone: niedziela, 21 października 2012 Autor: e.

MISSISSIPPI MUD CAKE

Do popełnienia tego ciasta nie musiałam siebie w ogóle przekonywać, ujęło mnie swoją prostotą, czy wręcz surowością. Wszyscy przecież wiemy, że wygląd stanowi jedynie małą część sukcesu ... smak odgrywa tutaj rolę pierwszoplanową.
Ciasto jest mocno czekoladowe, delikatne i na pewno nie skłamałabym pisząc, że rozpuszcza się ustach. To przysłowiowe niebo w gębie, nie tylko dla czekoholików, ale także dla wszystkich amatorów słodkości i wypieków. 
Ten czkoladowy smakołyk niewątpliwie kojarzył mi się z "błotem rzecznym", jednak jedynie podczas miksowania składników, a na dodatek tylko wizualnie, gdyż feria cudownych zapachów jaka towarzyszyła tej czynności, przywodziła na myśl zupełnie inne skojarzenia. Ale o tym przekonacie się sami, jeśli tylko zdecydujecie się upiec ten "czekoladowy kopiec".

Ponieważ gorzka czekolada niepodważalnie wiedzie tu prym, sugeruję wykorzystać taką, którą ze smakiem zjedlibyście prosto z opakowania. Dla mnie wybór jest oczywisty, odkąd odkryłam COCOACARA'ę Terravity (nie wiem czy w tym momencie nie powinnam napisać, iż artykuł zawiera lokowanie produktu? - ale przecież nikt mi za to lokowanie nie płaci!). 

Ten przepis zamieszczam z myślą o O., J., E., P. i S., z którymi prowadziłam ostatnio dywagacje na temat gorzkich czekolad (oczywiście po degustacji jednej z nich...)

Niesamowity przepis z książki Rosalby Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku"

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru (nie próbowałam z mniejszą ilością)
  • 4 jajka
  • 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju

Tortownicę o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył "kołnierz" nad formą na dwa cm.

W rondelku o grubym dnie (lub teflonowym) rozpuścić masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną oraz dolać 180 ml wody. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego kremu.

Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Do miseczki wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem. Wszystko stopniowo wyrabiać łyżką (ja wyręczyłam się mikserem pracującym na najniższych obrotach). Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.

Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się ok. 65 min). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta, powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię (ja nie zastosowałam tego zabiegu).

Polewa*:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki

Nożem rozdrobnić czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietaną nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.

Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również).

Udekorować czekoladowymi zdobieniami, podawać z bitą śmietaną, wszystko wedle własnego uznania.

SMACZNEGO!

* polewę zrobiłam z połowy ww. składników



Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Megila1
Dodano: niedziela, 21 października 2012
Pieklam juz to ciacho...tak jak piszesz, to poezja smaku :) Polecam
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

UKS Szczypiorniak działa z coraz większym rozmachem. Po zeszłorocznym...

Rondo na Geodetów już przejezdne

Rondo na Geodetów już przejezdne

Możliwy jest już oficjalnie ruch kołowy na nowym turbinowym rondzie u zbiegu...

Piknik rodzinny “Pożegnanie lata – powitanie jesieni” w Józefosławiu

Piknik rodzinny “Pożegnanie lata – powitanie jesieni” w Józefosławiu

29 września 2018 roku zapraszamy na imprezę połączoną z potańcówką...

Kiermasz Jesienny Acrocona w Józefosławiu

Kiermasz Jesienny Acrocona w Józefosławiu

30 września 2018 roku odbędzie się Kiermasz Jesienny Acrocona w...

Zawody Młode Talenty w Piasecznie

Zawody Młode Talenty w Piasecznie

W ostatni weekend miesiąca, 29-30 września br., odbędzie się Piasecznie, w...

Areszt dla 48- latka za usiłowanie zgwałcenia i rozbój

Areszt dla 48- latka za usiłowanie zgwałcenia i rozbój

Policjanci z komisariatu w Konstancinie- Jeziornie zatrzymali 48- letniego...

Dziennikarstwo obywatelskie

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...

Poszukiwany dom dla dwóch psów

Poszukiwany dom dla dwóch psów

Nasza czytelniczka, przejęta losem dwóch psów, postanowiła się nimi...

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...