Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mississippi Mud Cake

Utworzone: niedziela, 21 października 2012 Autor: e.

MISSISSIPPI MUD CAKE

Do popełnienia tego ciasta nie musiałam siebie w ogóle przekonywać, ujęło mnie swoją prostotą, czy wręcz surowością. Wszyscy przecież wiemy, że wygląd stanowi jedynie małą część sukcesu ... smak odgrywa tutaj rolę pierwszoplanową.
Ciasto jest mocno czekoladowe, delikatne i na pewno nie skłamałabym pisząc, że rozpuszcza się ustach. To przysłowiowe niebo w gębie, nie tylko dla czekoholików, ale także dla wszystkich amatorów słodkości i wypieków. 
Ten czkoladowy smakołyk niewątpliwie kojarzył mi się z "błotem rzecznym", jednak jedynie podczas miksowania składników, a na dodatek tylko wizualnie, gdyż feria cudownych zapachów jaka towarzyszyła tej czynności, przywodziła na myśl zupełnie inne skojarzenia. Ale o tym przekonacie się sami, jeśli tylko zdecydujecie się upiec ten "czekoladowy kopiec".

Ponieważ gorzka czekolada niepodważalnie wiedzie tu prym, sugeruję wykorzystać taką, którą ze smakiem zjedlibyście prosto z opakowania. Dla mnie wybór jest oczywisty, odkąd odkryłam COCOACARA'ę Terravity (nie wiem czy w tym momencie nie powinnam napisać, iż artykuł zawiera lokowanie produktu? - ale przecież nikt mi za to lokowanie nie płaci!). 

Ten przepis zamieszczam z myślą o O., J., E., P. i S., z którymi prowadziłam ostatnio dywagacje na temat gorzkich czekolad (oczywiście po degustacji jednej z nich...)

Niesamowity przepis z książki Rosalby Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku"

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru (nie próbowałam z mniejszą ilością)
  • 4 jajka
  • 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju

Tortownicę o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył "kołnierz" nad formą na dwa cm.

W rondelku o grubym dnie (lub teflonowym) rozpuścić masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną oraz dolać 180 ml wody. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego kremu.

Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Do miseczki wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem. Wszystko stopniowo wyrabiać łyżką (ja wyręczyłam się mikserem pracującym na najniższych obrotach). Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.

Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się ok. 65 min). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta, powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię (ja nie zastosowałam tego zabiegu).

Polewa*:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki

Nożem rozdrobnić czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietaną nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.

Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również).

Udekorować czekoladowymi zdobieniami, podawać z bitą śmietaną, wszystko wedle własnego uznania.

SMACZNEGO!

* polewę zrobiłam z połowy ww. składników



Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Megila1
Dodano: niedziela, 21 października 2012
Pieklam juz to ciacho...tak jak piszesz, to poezja smaku :) Polecam
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Bieg i piknik w Józefosławiu

Bieg i piknik w Józefosławiu

Już po raz piąty Stowarzyszenie Pomysł na Józefosław we współpracy z...

III OFF-spring Festival

III OFF-spring Festival

W weekend 8 – 10 czerwca miasto opanują różnorodne działania i propozycje...

Piknik Moto Henryków

Piknik Moto Henryków

17 czerwca w godz. 14.00-22.00 odbędzie się Motoryzacyjne Powitanie Lata w...

Święto Gminy Lesznowola

Święto Gminy Lesznowola

Przed nami największa w gminie impreza plenerowa - Święto Gminy Lesznowola!...

Dziennikarstwo obywatelskie

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...

Wakacje z programowaniem

Wakacje z programowaniem

Celem półkolonii jest nauka programowania w formie zabawy. Podczas...

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Od 11 czerwca 2018 roku rozpoczęły się prace remontowo-budowlane na placu...

Zgarnij gadżet kibica!

Zgarnij gadżet kibica!

Już wkrótce czekają nas zmagania sportowe i wielkie emocje związane z...

Wakacje Roboteco i Madlabs

Wakacje Roboteco i Madlabs

Tradycyjnie w te wakacje odbędzie się kolejna edycja półkolonii z Roboteco...