Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

Utworzone: poniedziałek, 8 kwietnia 2013 Autor: e.

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z FASOLKĄ

Jeśli jesteście fanami fasolki po bretońsku, ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu. Choć czas przygotowania potrawy jest dość długi, warto poczekać. Odżywcza fasola z pyszną białą kiełbasą z chrupiącą skórką, a całość zatopiona w aromatycznym sosie. Przysłowiowe niebo w gębie.

Oczywiście można by rozprawiać nad formą podania, ale to przecież Wasza inwencja. Niezależnie od tego, czy danie położycie na stół w naczyniu, w którym je zapiekaliście, czy w pięknej misie - to nie ma znaczenia - liczy się niezapomniany smak. Zresztą wrażenia estetyczne, to rzecz gustu ... a o gustach się nie dyskutuje ;-)

Polecam wypróbować ten przepis, niezależnie od tego czy miałby to być smakowity pomysł na kiełbaskę, czy też na fasolkę ;-)

Składniki: 

  • 200 g suchej fasoli, lepiej drobnej (u mnie "PIĘKNY JAŚ")
  • 600 g białej surowej kiełbasy
  • 100 g boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki (500 ml) wody z moczenia fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku

 

Przygotowanie:

Dobę wcześniej: fasolę wypłukać,przełożyć do garnka i przykryć zimną wodą. Zostawić na 24 godziny

W dniu pieczenia:
piekarnik rozgrzać do 140 °C.

Przygotować dużą patelnię i duże naczynie z przykrywką przystosowane do zapiekania. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia na patelni. Następnie zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć kiełbasę.

Wykorzystując czas, w którym kiełbasa "nabiera rumieńców", pokroić cebulę wedle uznania (mogą być np. grubsze piórka), czosnek obrać i rozgnieść nożem.

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć cebulę i czosnek, posolić i podsmażyć do zeszklenia. Następnie wlać białe wino, zagotować. Dolać wodę z moczenia fasoli (2 szklanki) i ponownie zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszać.

Dodać boczek, kiełbasę i fasolę, delikatnie przemieszać tak, aby wierzch kiełbasy nieco wystawał nad powierzchnię sosu.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem 90 minut, następnie kolejne 60 minut bez przykrycia. Podawać z pieczywem.

SMACZNEGO!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Już od listopada serdecznie zapraszamy do skorzystania z darmowej pomocy...

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Policjanci z wydziału kryminalnego zatrzymali kobietę i mężczyznę...

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Z uwagi na zmniejszające się zainteresowanie Biletem Metropolitalnym...

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

6 listopada 2018 roku zapraszamy na premierę teatru Expoart, podczas której...

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

W dniach 14-16 listopada, w godz. 9.00-14.00, na terenie powiatu...

Noc grozy na zamku w Czersku

Noc grozy na zamku w Czersku

W sobotę 3 listopada 2018 r. o godz. 16.30 szykujemy kolejną dawkę grozy!...

Dziennikarstwo obywatelskie

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...