Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Truflowe mini-serniczki z mascarpone

Utworzone: niedziela, 18 listopada 2012 Autor: e.

TRUFLOWE MINI-SERNICZKI Z MASCARPONE

Tym razem słodkości pojawiły się na naszym stole z powodów czysto racjonalnych. Działania pt. "czyszczenie lodówki" przyniosły niesamowity efekt: truflowe mini-serniczki.
A wszystko dzięki mascarpone, który uchował się po szaleństwie bezowym (choć chyba bardziej dzięki T., który kupił serek z "nadwyżką").

Z racji małej ilości sera goszczącego w naszej lodówce, postanowiłam upiec muffinki/babeczki, choć obiecuję, że wersja pełnowymiarowego sernika również pojawi się w Moim ecie-pecie.

Poniżej znajdziecie przepis na serniczki w wersji czekoladowej. Smakują jak ciasto truflowe - rozpływają się w ustach. Ich spód jest mocno orzechowy, a wierzch ukrywa się pod czapeczką z pysznego czekoladowego lub czekoladowo-kajmakowego kremu.

Kiedyś ktoś napisał, że serniki z mascarpone są chimeryczne - podpisuję się pod tym obiema rękami.
Przecież mascarpone, to też taki dziwny "twór" nazwany serkiem, ale równie dobrze można by go nazwać bitą śmietaną; delikatny, a jednak gęsty i kremowy.
Pamiętajcie, że mocno rośnie podczas pieczenia, później opada, przez co często pęka, ale wierzcie mi - smak wszystko wynagrodzi.

Dla zwolenników białych trufli polecam wypróbować wersję z białą czekoladą i migdałami.

Składniki na spód:

  • 80 g ciastek owsianych (u mnie lidlowskie Sasanki), pokruszonych na piasek
  • 35 g gorzkiej czekolady
  • 35 g posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać. W dno gniazd na muffinki (u mnie forma silikonowa na 12 babeczek) wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 7 minut. Ostudzić.

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 65 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu, gdy zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast zdjąć z palnika (masa będzie mocno gęstniała).

Do naczynia wrzucić mascarpone, całe jajka, cukier i mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę i ponownie zmiksować, do połączenia składników. Masa powinna być gładka.

Masę serową wykładać na podpieczony spód (praktycznie całkowicie wypełniłam gniazdka). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie radzę sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku, niestety serniczki mimo to opadną.

Krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki

Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy (lub inne ustrojstwo do ozdabiania ciast). Przed przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie należy się spodziewać zmiany konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je ponownie podgrzać.

Do części kremu czekoladowego można wmiksować kilka łyżek masy kajmakowej, powstanie wtedy (nieco luźniejszy od czekoladowego) pyszny krem czekoladowo-kajmakowy.

Powstałym kremem ozdobić (wystudzone i wyciągnięte z formy) mini-serniczki, po czym włożyć je do lodówki na 12 h.

SMACZNEGO!

* w wersji białej: orzechy w spodzie zastąpić posiekanymi migdałami, użyć samych ciastek (bez dodawania gorzkiej czekolady), a w masie serowej czekoladę gorzką zastąpić białą, redukując przy tym ilość cukru.

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

UKS Szczypiorniak działa z coraz większym rozmachem. Po zeszłorocznym...

Rondo na Geodetów już przejezdne

Rondo na Geodetów już przejezdne

Możliwy jest już oficjalnie ruch kołowy na nowym turbinowym rondzie u zbiegu...

Piknik rodzinny “Pożegnanie lata – powitanie jesieni” w Józefosławiu

Piknik rodzinny “Pożegnanie lata – powitanie jesieni” w Józefosławiu

29 września 2018 roku zapraszamy na imprezę połączoną z potańcówką...

Kiermasz Jesienny Acrocona w Józefosławiu

Kiermasz Jesienny Acrocona w Józefosławiu

30 września 2018 roku odbędzie się Kiermasz Jesienny Acrocona w...

Zawody Młode Talenty w Piasecznie

Zawody Młode Talenty w Piasecznie

W ostatni weekend miesiąca, 29-30 września br., odbędzie się Piasecznie, w...

Areszt dla 48- latka za usiłowanie zgwałcenia i rozbój

Areszt dla 48- latka za usiłowanie zgwałcenia i rozbój

Policjanci z komisariatu w Konstancinie- Jeziornie zatrzymali 48- letniego...

Dziennikarstwo obywatelskie

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...

Poszukiwany dom dla dwóch psów

Poszukiwany dom dla dwóch psów

Nasza czytelniczka, przejęta losem dwóch psów, postanowiła się nimi...

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...