Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Truflowe mini-serniczki z mascarpone

Utworzone: niedziela, 18 listopada 2012 Autor: e.

TRUFLOWE MINI-SERNICZKI Z MASCARPONE

Tym razem słodkości pojawiły się na naszym stole z powodów czysto racjonalnych. Działania pt. "czyszczenie lodówki" przyniosły niesamowity efekt: truflowe mini-serniczki.
A wszystko dzięki mascarpone, który uchował się po szaleństwie bezowym (choć chyba bardziej dzięki T., który kupił serek z "nadwyżką").

Z racji małej ilości sera goszczącego w naszej lodówce, postanowiłam upiec muffinki/babeczki, choć obiecuję, że wersja pełnowymiarowego sernika również pojawi się w Moim ecie-pecie.

Poniżej znajdziecie przepis na serniczki w wersji czekoladowej. Smakują jak ciasto truflowe - rozpływają się w ustach. Ich spód jest mocno orzechowy, a wierzch ukrywa się pod czapeczką z pysznego czekoladowego lub czekoladowo-kajmakowego kremu.

Kiedyś ktoś napisał, że serniki z mascarpone są chimeryczne - podpisuję się pod tym obiema rękami.
Przecież mascarpone, to też taki dziwny "twór" nazwany serkiem, ale równie dobrze można by go nazwać bitą śmietaną; delikatny, a jednak gęsty i kremowy.
Pamiętajcie, że mocno rośnie podczas pieczenia, później opada, przez co często pęka, ale wierzcie mi - smak wszystko wynagrodzi.

Dla zwolenników białych trufli polecam wypróbować wersję z białą czekoladą i migdałami.

Składniki na spód:

  • 80 g ciastek owsianych (u mnie lidlowskie Sasanki), pokruszonych na piasek
  • 35 g gorzkiej czekolady
  • 35 g posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać. W dno gniazd na muffinki (u mnie forma silikonowa na 12 babeczek) wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 7 minut. Ostudzić.

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 65 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu, gdy zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast zdjąć z palnika (masa będzie mocno gęstniała).

Do naczynia wrzucić mascarpone, całe jajka, cukier i mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę i ponownie zmiksować, do połączenia składników. Masa powinna być gładka.

Masę serową wykładać na podpieczony spód (praktycznie całkowicie wypełniłam gniazdka). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie radzę sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku, niestety serniczki mimo to opadną.

Krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki

Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy (lub inne ustrojstwo do ozdabiania ciast). Przed przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie należy się spodziewać zmiany konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je ponownie podgrzać.

Do części kremu czekoladowego można wmiksować kilka łyżek masy kajmakowej, powstanie wtedy (nieco luźniejszy od czekoladowego) pyszny krem czekoladowo-kajmakowy.

Powstałym kremem ozdobić (wystudzone i wyciągnięte z formy) mini-serniczki, po czym włożyć je do lodówki na 12 h.

SMACZNEGO!

* w wersji białej: orzechy w spodzie zastąpić posiekanymi migdałami, użyć samych ciastek (bez dodawania gorzkiej czekolady), a w masie serowej czekoladę gorzką zastąpić białą, redukując przy tym ilość cukru.

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

1 października nastąpi całkowite zamknięcie jednego z najważniejszych...

Gala Kickboxingu Piaseczno Fight Night VIII 2019

Gala Kickboxingu Piaseczno Fight Night VIII 2019

5 października 2019 roku o godz. 19.00 odbędzie się Gala Kickboxingu...

Wtorek Jazzowy – Milo Kurtis Ensamble

Wtorek Jazzowy – Milo Kurtis Ensamble

22 października 2019 roku odbędzie się koncert Milo Kurtis Ensamble, w...

MARATON Z PIĘKNĄ HISTORIĄ

MARATON Z PIĘKNĄ HISTORIĄ

W minioną sobotę setki zawodniczek i zawodników ścigały się na rowerach...

Nostalgiczny Pociąg Specjalny w Piasecznie

Nostalgiczny Pociąg Specjalny w Piasecznie

17 października 2019 roku do Piaseczna przybędzie NOSTALGICZNY POCIĄG...

WTOREK Z SATYRĄ – KABARET O.T.T.O

WTOREK Z SATYRĄ – KABARET O.T.T.O

5 października 2019 r. o godz. 20:00 Centrum Kultury zaprasza na WTOREK...

Dziennikarstwo obywatelskie

Dzień Bezpiecznego Komputera

Dzień Bezpiecznego Komputera

19 października 2019 r. o godz. 11.00 Biblioteka Publiczna w Piasecznie i...

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Niedzielny obiad to doskonała okazja do rodzinnego spotkania poza domem....

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

1 października nastąpi całkowite zamknięcie jednego z najważniejszych...

CZY WIDZIELIŚCIE JUŻ ZMIANY? ZAPRASZAMY NA DNI OTWARTE 28 WRZEŚNIA

CZY WIDZIELIŚCIE JUŻ ZMIANY? ZAPRASZAMY NA DNI OTWARTE 28 WRZEŚNIA

AM! To pierwsze słowo, które kierujemy do małego dziecka karmiąc je i...

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...