Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Krakowskie klawisze

Utworzone: piątek, 12 kwietnia 2013 Autor: e.

KRAKOWSKIE KLAWISZE

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka. Czytając w sieci komentarze internautów, smakołyki te można znaleźć (pod różnymi nazwami) w cukierniach w całej Polsce. Nie dziwię się ich popularności, gdyż są naprawdę bardzo dobre ... zwłaszcza następnego dnia po pieczeniu - ale to może być subiektywne odczucie.

Przepis, tak jak zaznaczała pani Dorota - "słodka mistrzyni", ciężko odnaleźć na polskich stronach. Buszując po internecie, częściej można go znaleźć na portalach prowadzonych przez naszych wschodnich sąsiadów. Ale to żaden problem. Najważniejsze, że misja zakończyła się sukcesem, a Wy możecie przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, a może okresu studiów ... itd?

Pyszne kruche ciasteczko, na nim warstwa kwaśnego dżemu, który wyśmienicie komponuje się z chrupiacą, orzechową bezą. Serdecznie polecam!

Z przepisu otrzymamy 10 - 12 sztuk.

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 165 g mąki pszennej
  • kilka łyżek dżemu lub więcej wedle upodobań (u mnie z malin i czarnej pożeczki)* do posmarowania

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub szybko wyrobić ręcznie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26 x 19 cm i grubości około 5 - 6 mm. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Następnie piekarnik rozgrzać do 200ºC, wyjąć ciasto z lodówki i podpiec przez 15 minut.

Schłodzone ciasto posmarować warstwą dżemu.

Beza orzechowa:

  • 3 białka
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g migdałów lub orzechów laskowych, drobno posiekanych i podprażonych np. na patelni
  • 60 g mąki pszennej**

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach). Dodać migdały/orzechy i wymieszać. Pianę bezową umieścić w garnuszku i podgrzewać do temperatury około 70ºC, aż cukier się zacznie rozpuszczać (gotować przez kilka minut***). Zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać.

Tak przygotowaną bezę wyłożyć na spód pokryty wcześniej dżemem, równo rozprowadzić. Odłożyć na 60 minut, aż do momentu, gdy beza nie będzie się kleiła przy dotyku.

Po tym czasie placek pokroić na 10 - 12 prostokątów. Rozsunąć je na blaszce na odległość 2 - 3 cm od siebie. Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut. Wystudzić.

SMACZNEGO!

* sugeruję wybrać kwaśny dżem ... mnie zdecydowanie bardziej smakowały klawisze z dżemem malinowym ;-)

** powiem Wam szczerze, że za pierwszym razem (zapewne z roztargnienia) zapomniala dodać mąki do bezy orzechowej. Tak, czy siak - wyszło pysznie, a beza pięknie trzymała się reszty

*** przygotowując bezę nie doprowadziłam do wrzenia składników. Myślę, że u Was będzie podobnie, jesli nieustannie będziecie mieszać zawartość garnuszka


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Sergiusz Muszyński, inicjator wykorzystania...

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

10 września 2018 roku o godz. 12:00 zostanie zamknięty wlot południowy...

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

Kilka dni temu UKS Szczypiorniak Lesznowola obchodził drugą rocznicę swojego...

Pożegnanie lata w Prażmowie

Pożegnanie lata w Prażmowie

Zapraszamy na imprezę plenerową „Pożegnanie lata w Prażmowie",...

XIV Jarmark Piaseczyński

XIV Jarmark Piaseczyński

W tym roku jarmark odbywa się pod hasłem “Shalom Piaseczno”, czyli...

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

Z okazji obchodów 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości...

Dziennikarstwo obywatelskie

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Fundacja United Way Polska zaprasza do projektu Pokonaj Kryzys zagrożonych...

Konstancin gra dla Karoliny

Konstancin gra dla Karoliny

38-letnia Karolina, matka dwóch synów walczy z chorobą. Ma nieoperacyjnego...

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...