Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Krakowskie klawisze

Utworzone: piątek, 12 kwietnia 2013 Autor: e.

KRAKOWSKIE KLAWISZE

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka. Czytając w sieci komentarze internautów, smakołyki te można znaleźć (pod różnymi nazwami) w cukierniach w całej Polsce. Nie dziwię się ich popularności, gdyż są naprawdę bardzo dobre ... zwłaszcza następnego dnia po pieczeniu - ale to może być subiektywne odczucie.

Przepis, tak jak zaznaczała pani Dorota - "słodka mistrzyni", ciężko odnaleźć na polskich stronach. Buszując po internecie, częściej można go znaleźć na portalach prowadzonych przez naszych wschodnich sąsiadów. Ale to żaden problem. Najważniejsze, że misja zakończyła się sukcesem, a Wy możecie przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, a może okresu studiów ... itd?

Pyszne kruche ciasteczko, na nim warstwa kwaśnego dżemu, który wyśmienicie komponuje się z chrupiacą, orzechową bezą. Serdecznie polecam!

Z przepisu otrzymamy 10 - 12 sztuk.

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 165 g mąki pszennej
  • kilka łyżek dżemu lub więcej wedle upodobań (u mnie z malin i czarnej pożeczki)* do posmarowania

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub szybko wyrobić ręcznie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26 x 19 cm i grubości około 5 - 6 mm. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Następnie piekarnik rozgrzać do 200ºC, wyjąć ciasto z lodówki i podpiec przez 15 minut.

Schłodzone ciasto posmarować warstwą dżemu.

Beza orzechowa:

  • 3 białka
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g migdałów lub orzechów laskowych, drobno posiekanych i podprażonych np. na patelni
  • 60 g mąki pszennej**

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach). Dodać migdały/orzechy i wymieszać. Pianę bezową umieścić w garnuszku i podgrzewać do temperatury około 70ºC, aż cukier się zacznie rozpuszczać (gotować przez kilka minut***). Zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać.

Tak przygotowaną bezę wyłożyć na spód pokryty wcześniej dżemem, równo rozprowadzić. Odłożyć na 60 minut, aż do momentu, gdy beza nie będzie się kleiła przy dotyku.

Po tym czasie placek pokroić na 10 - 12 prostokątów. Rozsunąć je na blaszce na odległość 2 - 3 cm od siebie. Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut. Wystudzić.

SMACZNEGO!

* sugeruję wybrać kwaśny dżem ... mnie zdecydowanie bardziej smakowały klawisze z dżemem malinowym ;-)

** powiem Wam szczerze, że za pierwszym razem (zapewne z roztargnienia) zapomniala dodać mąki do bezy orzechowej. Tak, czy siak - wyszło pysznie, a beza pięknie trzymała się reszty

*** przygotowując bezę nie doprowadziłam do wrzenia składników. Myślę, że u Was będzie podobnie, jesli nieustannie będziecie mieszać zawartość garnuszka


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...