Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Torcik bezowo-czekoladowy z orzechami, figami i żurawiną

Utworzone: niedziela, 6 października 2013 Autor: e.

TOCIK BEZOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI, FIGAMI I ŻURAWINĄ

W tym przypadku nie będę się zbytnio rozwodzić. Dla mnie absolutna BOMBA!!! Nie tylko kaloryczna (ale przecież dla nas, osób uwielbiających słodkości, to nieważny szczegół), ale przede wszystkim składnikowa.

Tort na bazie bezy, która w tym przypadku nie jest, jak zazwyczaj, mocno chrupiąca. Za to bardzo treściwa. To prawdziwa eksplozja smaków. Kwaskowatość żurawiny pięknie komponuje się ze słodyczą fig oraz czekolady. Krem z mascarpone i nutelli to przysłowiowa poezja ... i jeszcze te orzechy ...

Choć na początku sceptycznie podchodziłam do takiego misz-maszu składników, a co za tym idzie - smaków, dzisiaj mogę Wam napisać, że to MISTRZOSTWO ŚWIATA! Pod tym stwierdzeniem podpisują się wszyscy domownicy.

POLECAM! Również osobom z "nadwrażliwością" na węglowodany (wystarczy, że zmniejszycie ilość cukru, a na pewno zwiększy się Wasza tolerancja na ten torcik). 

Składniki na ciasto bezowe:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (u mnie drobny cukier trzcinowy demerara z dodatkiem dark muscavado) 
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych drobno suszonych fig
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
  • 50 g startej na tarce czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone 
  • 6 łyżek nutelli
  • 2 łyżki Cointreau lub innego likieru cytrusowego (pominęłam)

Wszystkie składniki na krem wymieszać/zmiksować.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Wierzch można obsypać startą czekoladą (u mnie gorzka i mleczna).

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...