Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Torcik bezowo-czekoladowy z orzechami, figami i żurawiną

Utworzone: niedziela, 6 października 2013 Autor: e.

TOCIK BEZOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI, FIGAMI I ŻURAWINĄ

W tym przypadku nie będę się zbytnio rozwodzić. Dla mnie absolutna BOMBA!!! Nie tylko kaloryczna (ale przecież dla nas, osób uwielbiających słodkości, to nieważny szczegół), ale przede wszystkim składnikowa.

Tort na bazie bezy, która w tym przypadku nie jest, jak zazwyczaj, mocno chrupiąca. Za to bardzo treściwa. To prawdziwa eksplozja smaków. Kwaskowatość żurawiny pięknie komponuje się ze słodyczą fig oraz czekolady. Krem z mascarpone i nutelli to przysłowiowa poezja ... i jeszcze te orzechy ...

Choć na początku sceptycznie podchodziłam do takiego misz-maszu składników, a co za tym idzie - smaków, dzisiaj mogę Wam napisać, że to MISTRZOSTWO ŚWIATA! Pod tym stwierdzeniem podpisują się wszyscy domownicy.

POLECAM! Również osobom z "nadwrażliwością" na węglowodany (wystarczy, że zmniejszycie ilość cukru, a na pewno zwiększy się Wasza tolerancja na ten torcik). 

Składniki na ciasto bezowe:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (u mnie drobny cukier trzcinowy demerara z dodatkiem dark muscavado) 
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych drobno suszonych fig
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
  • 50 g startej na tarce czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone 
  • 6 łyżek nutelli
  • 2 łyżki Cointreau lub innego likieru cytrusowego (pominęłam)

Wszystkie składniki na krem wymieszać/zmiksować.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Wierzch można obsypać startą czekoladą (u mnie gorzka i mleczna).

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

RETRO ORCHESTRA Świat włoskich melodii

RETRO ORCHESTRA Świat włoskich melodii

25 sierpnia 2019 roku, zapraszamy na koncert z cyklu Retro Orchestra - Świat...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

KINO PLENEROWE w Konstancinie

KINO PLENEROWE w Konstancinie

16 sierpnia 2019 r. Konstanciński Dom Kultury zaprasza do kina plenerowego na...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...