Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Food pairing, czyli sztuka łączenia smaków. Czy istnieje uniwersalny przepis na pyszne jedzenie?

Kategorie: Aktualności
Utworzone: niedziela, 24 marca 2019 Źródło: Materiał partnera

Podobne pytania zadają sobie mistrzowie kuchni na całym świecie. I to już od wielu lat, a nawet wieków. Zawodowi kucharze mawiają, iż niektóre składniki oraz ich połączenia są aż tak stare, że już nowe. Mody i trendy w gastronomii zmieniają się jak w przysłowiowym kalejdoskopie, a niektóre przepisy czy składniki powoli odchodzą w zapomnienie. Do czasu, aż ktoś odkryje je na nowo... a za chwilę jeszcze delikatnie zmodyfikuje. Niektórzy eksperymentują na wyczucie, inni zaś próbują stworzyć wzór idealnych kompozycji kulinarnych. 

Zmysły człowieka rozpoznają 4 podstawowe smaki. A kombinacji jest nieskończenie wiele 

Słodki, gorzki, słony i kwaśny. Każdy występuje w licznych wariantach, stężeniach, aromatach... Na końcowy efekt wpływa mnóstwo rozmaitych czynników. Produkty, ich świeżość oraz warunki wzrastania czy przetwarzania, technika przygotowywania samej potrawy, dodatki, wreszcie kwestia uznawana za najistotniejszą: połączenie właściwości smakowych poszczególnych składników. Generalnie kucharze są trochę jak malarze. I nie chodzi tutaj o kolorystykę potraw, choć ona również ma niebagatelne znaczenie w oddziaływaniu potrawy na zmysły. Otóż i w gotowaniu, i w obrazach mistrzowie łączą smaki/barwy na dwa główne sposoby. Z uwagi na podobieństwa, a także z powodu przeciwieństw. Gorzkie pasuje do gorzkiego, ale też bardzo dobrze uzupełnia się ze słodkim. Trzeba "tylko" znaleźć właściwe proporcje. Niektórzy tworzą drzewka i diagramy smaków bliźniaczo podobne do malarskiej palety kolorów, żeby wspomnieć tylko "The Flavour Thesaurus" autorstwa Niki Segnit. 

Zasady są po to, żeby je łamać. Pary i połączenia, o jakich w życiu byście nie pomyśleli

Kurczak w sosie czekoladowym. Truskawki z parmezanem. Mandarynki posypane utartym tymiankiem. Sałatka z bananami i pietruszką. Ogórki i jadalne fiołki. Pieczona jagnięcina nafaszerowana truskawkami. Zaledwie parę przykładów tego, na jakie oryginalne i kompletnie niespodziewane połączenia smakowe można natrafić w restauracyjnych menu. I nawet jeżeli brzmi to, niczym najgorsze kuchenne bluźnierstwa, okazuje się że na talerzu - i podniebieniu - sprawdzają się znakomicie. Podobne reguły dotyczą napojów i trunków. W tradycyjnym wydaniu bourbon pasuje do dań z grilla. A gdyby tak podać go do wegetariańskiej sałatki? Niezłą zakąską do piwa są sery, ale może warto spróbować soczystych owoców? Zaskakujące pomysły mogą wprowadzić do kulinarnych doznań zupełnie nową jakość. Food pairing nieustannie się rozwija, a smakosze z niecierpliwością wyczekują kolejnych propozycji na niesamowite dania.

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wypadek w Piasecznie, ciężko ranna pasażerka jednego z aut. Zatrzymany kierowca przewozów na aplikację

Wypadek w Piasecznie, ciężko ranna pasażerka jednego z aut. Zatrzymany kierowca przewozów na aplikację

W nocy w pobliżu ulic Okulickiego i Powstańców Warszawy w Piasecznie ...

Narkotykowy biznes na terenie ogródków działkowych zakończony trzymiesięcznym aresztem

Narkotykowy biznes na terenie ogródków działkowych zakończony trzymiesięcznym aresztem

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali mężczyznę, który posiadał...

Ogłoszenia o pracę w Piasecznie - jak sprawdzić przyszłego pracodawcę?

Ogłoszenia o pracę w Piasecznie - jak sprawdzić przyszłego pracodawcę?

Większość ogłoszeń o pracę sformułowana jest w zachęcający sposób....

"Dziennik przebudzenia" Adam Ferency, Joanna Kosierkiewicz

"Dziennik przebudzenia" Adam Ferency, Joanna Kosierkiewicz

17 listopada Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza na spektakl „Dziennik...

IRENEUSZ KROSNY. Pantomimiczny spektakl komediowy

IRENEUSZ KROSNY. Pantomimiczny spektakl komediowy

We wtorek, 6 grudnia 2022 r. o godzinie 19.00 Centrum Kultury w Piasecznie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Gmina Piaseczno prowadzi rozmowy z ZTM na temat zmian w komunikacji w związku...

Największa inwestycja drogowa zakończona

Największa inwestycja drogowa zakończona

Zakończyła się największa i najdroższa gminna inwestycja drogowa ostatnich...

Warsztaty Firma to JA – temat Digital Marketing

Warsztaty Firma to JA – temat Digital Marketing

Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie zaprasza na nowy cykl bezpłatnych...

I Piaseczyńskie Zakończenie Sezonu Motocyklowego

I Piaseczyńskie Zakończenie Sezonu Motocyklowego

Już w sobotę 17 września 2022 roku klub motocyklowy Gremium MC zaprasza na...

Zmiany rozkładów jazdy linii L-2, L-5, L12 i L13

Zmiany rozkładów jazdy linii L-2, L-5, L12 i L13

Od środy 14 września zmienią się rozkłady jazdy linii lokalnych L-2, L-5,...