CIASTO DYNIOWE Z NUTKĄ MANDARYNKI
Dzisiaj, dawno obiecywany przepis z dynią w roli głównej.
Choć ciasto wygląda niepozornie, to jest naprawdę pyszne, wilgotne i aromatyczne, a co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Jest jednak małe "ale". Choć szybko się je robi nie możemy zapominać, że potrzebujemy dodatkowego czasu na upieczenie dyni. Na szczęście to zabieg jednorazowy, a przygotowany miąższ możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić i wykorzystywać do innych przepisów.
Według Pani Asi, za którą cytuję przepis, upieczona dynia smakuje wyjątkowo, a przygotowane z niej dania i desery zyskują na smaku. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Rzeczywiście pieczenie wydobywa z dyni niesamowity aromat i smak.
Choć to jesienne ciasto, chyba przez dodatek skórki mandarynki, kojarzy mi się ze świętami. Cóż, nie da się ukryć, że należę do osób, które wychowywały się/dorastały w czasie kiedy mandarynki należały do grupy produktów deficytowych i pojawiały się na stole w okresie świątecznym ...
Poza tym uważam, że śmiało można je postawić na świątecznym stole. Już czuję rozchodzące się po mieszkaniu zapachy mandarynki, pierników, orzechów i ... choinki ;-)
Oczywiście, w tej odsłonie, nie mogło zabraknąć patery* Villa Glass Studio.
Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto
- 250 g (250 ml) musu z dyni pieczonej**
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka starta z 2 mandarynek
- 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
Tortownicę o średnicy 26 cm (u mnie 24 cm - dzięki temu ciasto było wyższe) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić.
Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Wyłożyć na ciasto, gdy będzie już ostudzone.
** aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut (należy uważać, by skórka się nie przypaliła). Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.
SMACZNEGO!
Niedawno miałam okazję odwiedzić siedzibę Villa Glass Studio. Zobaczyłam (i dotknęłam) wiele probuktów.
Oprócz tego nadarzyła się niepowtarzalna okazja, by poznać grupę ludzi z pasją i pomysłami. To oni budują firmę, która zachwyca nas kształtami i barwami zamkniętymi w szklanej jakości ... nie muszę chyba wspominać, że nie chciało się opuszczać tego ciepłego i fantazyjnego miejsca ...
Wykorzystana w tym poście patera pochodzi z serii KROKUS. Szkło jest ręcznie malowane, a następnie wypalane w piecu.
W katalogu szkła fusingowego znajdą Państwo więcej propozycji VGL.
*wpis zawiera lokowanie produktu
Komentarze