Wszędzie po Świętach zaczyna mówić się o postanowieniach noworocznych. To na pewno dobry czas, aby je zaplanować i dobrze przemyśleć. ALE, ALE! Przed nami jeszcze Sylwester. I już wtedy możesz postawić na zdrowie. Nie trzeba zaczynać od pierwszego! Można zacząć już TU I TERAZ, a wcześniej będziesz mógł podziękować sobie za to, jak cudownie o siebie zadbałeś!
Dzisiaj artykuł kompletnie inny. Bez ciekawostek, bez badań naukowych, ale za to z ponad 10 pomysłami na zdrowe przekąski i dania. Jeżeli planujesz Sylwestra u siebie w domu czy u znajomych zerknij tutaj koniecznie i wybierz najbardziej ciekawe dla Ciebie propozycje.
TATAR Z ŁOSOSIA Z SALSĄ Z MANGO
Składniki:
- 150g łososia wędzonego na zimno lub na ciepło (najlepiej w kawałku)
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- pieprz
- ¼ mango
- garść kolendry
- odrobina chilli
- kumkwat (można pominąć)
Sposób przygotowania:
Łososia i czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Przypraw sokiem z cytryny, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Mango pokrój w kostkę, kolendrę posiekaj. Przypraw chilli. Możesz dodać kumkwata pokrojonego w cienkie plasterki. Salsę z mango połóż na tatarze z łososia.
ROLADKI Z CUKINII Z SERKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- cukinia
- serek do smarowania naturalny lub ziołowy
- 4 suszone pomidory
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Pokrój cukinię wzdłuż na plastry i grilluj z obu stron. W międzyczasie pokrój w paseczki suszone pomidory. Posmaruj plastry serkiem (zwykłym lub ziołowym) i na każdym z nich ułóż kawałki suszonych pomidorów i listki świeżej bazylii. Zwiń ruloniki
GUACAMOLE
Składniki:
- awokado
- pół czerwonej cebuli
- garść kolendry
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę, kolendrę posiekaj. Wszystko wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.
TORTILLE PEŁNOZIARNISTE Z RUKOLĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SŁONECZNIKIEM
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista
- łyżka serka śmietankowego
- łyżeczka nasion słonecznika
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
Tortillę podgrzej na suchej patelni. Posmaruj serkiem, posyp pestkami słonecznika. Ułóż plastry szynki parmeńskiej, rukolę i zwiń w rulon. Pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
TARTA ORKISZOWA Z POMIDORAMI I FETĄ
Składniki (8 porcji):
Ciasto:
- 150g mąki orkiszowej
- 75g masła
- 50g wody
- pół łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- ½ cukinii
- ½ pomidora
- pół kostki fety (ok 120g)
- 4 jajka
- 200g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu - użyj świeże lub suszone zioła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, pół łyżeczki soli i wody przygotuj kruche ciasto. Włóż do lodówki.
Jajka zmiksuj z jogurtem, czosnkiem i ziołami. Fetę pokrój w kostkę.Cukinię pokrój w plastry (możesz je zgrillować bez tłuszczu). Pomidora również pokrój w plastry.
Dno foremki wyłóż ciastem, zrób dziurki widelcem i włóż do piekarnika na 5-8 minut (180 stopni). Na podpieczonym cieście ułóż plastry surowej lub zgrillowanej cukinii oraz plastry pomidora i pokruszoną fetę. Zalej masą jajeczno-jogurtową i włóż do piekarnika na 30-40 minut do momentu całkowitego ścięcia. Tarta powinna być zarumieniona. Możesz ją jeść na ciepło lub na zimno.
SAŁATKA Z RUKOLĄ, GRANATEM, KOZIM SEREM I PRAŻONYMI ORZECHAMI NERKOWCA
Składniki (2 porcje):
- 2 duże garście rukoli
- ¼ granata
- garść prażonych orzechów nerkowca
- ok 100g miękkiego koziego sera
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos z oleju, octu jabłkowego, musztardy i miodu. Orzechy upraż na suchej patelni.
Na talerzu rozłóż rukolę, kozi ser i ziarna granatu. Sałatkę posyp orzechami, polej sosem i dopraw solą i pieprzem.
SAŁATKA Z GRANATEM, FETĄ I CHILLI
Składniki:
- ziarenka z ¼ granatu
- Garść ulubionej sałaty
- 5 pomidorków koktajlowych
- 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- ¼ cebuli
- ½ papryczki chili (ilość w zależności od upodobań)
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na talerzu rozłóż sałatę. cebulę pokrój w piórka, pomidorki na połówki. Posiekaj w krążki papryczkę chilli. Ułóż na sałacie pokrojone warzywa, ziarenka granatu i fetę pokrojoną w kostkę. z oleju, syropu klonowego i octu przygotuj sos. dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę.
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM
Składniki (2 porcje):
- 2 bataty (ok 450g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn, tymianek lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sos:
- 200g jogurtu typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Bataty umyj i pokrój na frytki. Rozłóż na blaszce, skrop oliwą. Przypraw ziołami, oliwą oraz solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 20-30 minut. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem i przyprawami.
Frytki podawaj z sosem jogurtowym.
PLACUSZKI Z CUKINII Z TZATZIKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Składniki (ok 12 szt.):
Placki:
- ½ cukinii
- marchew
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- ok 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- sól, pieprz
- tymianek
Sos:
- jogurt naturalny typu greckiego
- ząbek czosnku
- 1 ogórek gruntowy starty na tarce
- szczypiorek, koperek
- sól, pieprz
Dodatki:
- rzodkiewki
- ogórek
- łosoś wędzony w plastrach (100g)
- koperek
Sposób przygotowania:
Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj mąki, olej, jajka i przyprawy i wszystko wymieszaj. Usmaż małe placuszki bez dodatku tłuszczu.
Przygotuj sos: mały jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, ogórkiem gruntowym startym na tarce, szczypiorkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
Na każdym placku połóż łyżkę sosu, plasterki świeżego ogórka i rzodkiewki, kawałki łososia wędzonego i koperek. Możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem
ZDROWA PIZZA IDEALNA
Składniki:
Ciasto:
- 100g mąki owsianej lub orkiszowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- pół łyżeczki soli
- 7g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- Sos pomidorowy
- Oregano
- ½ kulki mozzarelli odtłuszczonej
- Szynka parmeńska lub salami dobrej jakości
- Cebula
- Oliwki
- Rukola
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą. Ciasto będzie dużo luźniejsze niż tradycyjne ciasto z mąki pszennej, jednak po czasie siemię lniane spęcznieje i konsystencja ciasta będzie elastyczna. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut w ciepłe miejsce.
Następnie uformuj z ciasta spód do pizzy - może być okrągły lub prostokątny - jak Ci będzie wygodniej. Posmaruj sosem pomidorowym, przypraw oregano i posyp startą mozzarellą. Połóż ulubione dodatki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok 10 minut.
Gotową pizzę posyp rukolą i świeżo mielonym pieprzem.
PRAŻONA CIECIORKA
Składniki (4 porcje):
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta mielonego chilli (można użyć więcej)
- szczypta soli morskie
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciecierzycę odsącz na sicie, a następnie bardzo dobrze osusz na papierowym ręczniku. Włóż ją na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. W tym czasie wymieszaj wszystkie suche przyprawy. Cieciorkę przełóż do miski, wymieszaj z łyżką oliwy, a następnie wsyp suche przyprawy i wymieszaj tak, aby każde ziarno było nimi otoczone. Cieciorkę z przyprawami ponownie wyłóż na blachę i piecz kolejne 15 minut, aż będzie chrupiąca.
Możesz jeść ją na ciepło, jednak najlepsza jest kiedy zostawisz ją w piekarniku do wystygnięcia.
KULKI Z AMARANTUSA
Składniki (4 porcje):
- szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu)
- 4 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
3/4 szklanki amarantusa wymieszaj z masłem orzechowym. Uformuj kulki i obtocz je w pozostałym amarantusie. Włóż do lodówki.
BROWNIE Z MALINAMI
Składniki (6 porcji):
- 80g masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90% kakao
- szczypta soli morskiej
- 2 jajka
- 3-5 łyżek erytrolu
- 50g migdałów lub mąki migdałowej
- ⅓ szklanki malin świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuść masło z czekoladą i solą. Migdały zmiel na mąkę.
Jajka ubij z erytrolem. Stopniowo dodaj mąkę migdałową, a następnie przestudzoną czekoladę z masłem. Masę wymieszaj i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny (świeże lub mrożone). Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 20-25 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze