Mówi się, że podstawą dobrze rozpoczętego dnia, jest śniadanie. Pewnie dlatego na dobry początek "mojego ecio-peciowania" proponuje Wam przepis na chlebek ;-)
Skąd ten pomysł?
Powód jest prozaiczny ... może tak jak ja dojdziecie do wniosku, że czasami nie warto biegać do sklepu, by w rezultacie dowiedzieć się, że Wasze ulubione pieczywo właśnie "wyszło" lub nie jest pierwszej świeżości - nie wspominając juz o tym, co się dzieje z TAKĄ bułką następnego dnia po zakupie (nie wiem jak Wy, ale ja nie potrzebuję amunicji w postaci skamielin, które jeszcze wczoraj i tylko wczoraj nadawały się do spożycia).
Oczywiście generalizuję ... ale choć wykorzystanie drożdży w tym przepisie, może również budzić kontrowersje, to po pierwsze: wiem co jem, a po drugie: raz na jakiś czas można zjeść pieczywo "na drożdżach" ... przecież zakwas też może być produktem deficytowym ;-)
Dla zapracowanych:
Sugeruję upiec chlebek w sobotę ... w tym wypadku nacieszycie się pyszną i świeżą kolacją oraz takim samym śniadaniem w niedzielę ... choć mam przemożne wrażenie, że nie narzekalibyście też na niedzielną kolację ;-)
CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI I MIODEM
... pyszny, mięciutki chlebek ... na pewno nie napracujecie się przy nim! Jedynym "trudem" jaki tu napotkacie, jest wyrobienie ciasta - oczywiście jeśli będziecie wyrabiać ręcznie. Od razu uspokajam!!! Nie używam maszyny do chleba, gdyż takiej nie posiadam ... jesli macie zwykły mikser z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego (u mnie w zestawie ze stojakiem i miską) - zabierajcie się do roboty - a będziecie mieli niewątpliwą przyjemność zajadać się dużym, smacznym i przede wszystkim ... WASZYM chlebem z chrupiącą skórką (która z czasem mięknie).
Z podziękowaniami, za niezawodny przepis, dla mojej ulubionej - "słodkiej Damy" - Pani Doroty :-)
Składniki na 1 duży bochenek:
- 550 g mąki pszennej chlebowej*
- 2 łyżeczki soli
- 15 g miękkiego masła
- 115 g płatków owsianych + na posypanie
- 2 łyżeczki suchych drożdży (8g)**
- 150 ml letniego mleka
- 2 łyżki miodu ***
- 225 ml letniej wody
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać mleko, wodę, masło, płatki, drożdże i miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut .
Przed pieczeniem naciąć, posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi****.
Piec w temperaturze 230 °C przez 10 minut, po tym czasie temperaturę obniżyć do 200 °C i piec dodatkowe 20 - 25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty, brązowy i po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!
* mąka pszenna chlebowa - mąka o zawartości białka powyżej 11g; bywa, że ok. 150 g mąki pszennej chlebowej zastępuję pszenną pełnoziarnistą.
** wg sprawdzonego źródła: ilość zwykłych drożdży zawsze ilości 2:1 w stosunku do ilości drożdży instant (przy drożdżach zwykłych zawsze najpierw robimy zaczyn)
*** wg oryginalnego przepisu są 2 łyżki miodu to dla nas za dużo. U mnie 1 łyżka.
**** jeśli pieczecie chleb na blasze, na której wyrastał i był smarowany mlekiem, to sugeruję go podsypać od spodu mąką .... często mleko lubi "spłynąć", przez co Wasz bochenek może przywrzeć do blaszki podczas pieczenia. A tego nie chcecie ;-)



nie musi sie najesc.ja jestem najedzona! czekam na glod by moc go zrobic...pozdrawiam wszystkich smakoszy chlebusiow..Pozdrawiam Szefowa kuchni udanego chleba.