A'LA PIERNIK
Dziasiaj coś dla zapracowanych. Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto. Coś na pograniczu ciasta czekoladowego i piernika. Robi się je błyskawicznie, brudząc przy tym tylko jedną miskę.
Wierzch ciasta możecie ozdobić słodkim kakao lub cukrem pudrem. Jeśli macie odrobinę więcej czasu - pokuście się o polewę czekoladową .... choć powiem Wam szczerze, że sauté również smakuje zaskakująco dobrze!
Czego chcieć więcej?
Jestem przekonana, że świetnie się sprawdzi nie tylko na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi.
Składniki ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki ulubionego dżemu*
- szczypta soli
- rodzynki (opcjonalnie, u mnie 1 garść)
- orzechy (u mnie 4 garści migdałów, orzechów włoskich i laskowych - posiekanych)
Składniki wierzch**:
- cukier puder
- kakao
- kakao dla dzieci
- polewa czekoladowa
Wykonanie
Wszystkie składniki, oprócz bakalii, wrzucamy do misy i mieszamy mikserem z przystawką do ubijania białek przez ok. 2-3 minut.
Po tym czasie do ciasta dokładamy bakalie i mieszamy łyżką.
Całość przekładamy do formy (u mnie 22 x 27cm - wymiar spodu) wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej np. bułką tartą.
Pieczemy w temp. ok. 150°C przez około 40 minut (mój piekarnik zmusił mnie do przetrzymania w nim ciasta przez 50 min.), do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO!
* ja często mieszam dżemy i dodaję ich więcej, ok. 3/4 słoiczka dżemu z Łowicza (lubię wilgotne ciasta). Część dżemu można zastąpić, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą
** wedle uznania i pomysłu. A jak wspomniałam wyżej - sauté to również POMYSŁ ;-)
Komentarze