KNEDLE Z OWOCAMI
Tym razem coś dla C., można powiedzieć - na zamówienie ;-). Zważywszy na fakt, że nie każdy ma piekarnik w domu, a słodkie nie musi być tylko ciasto, postanowiłam dziś podzielić się z Wami przepisem na knedle.
U mnie w domu jadało się je na obiad ... Babcia przygotowywała niesamowite dania mączne!!! Można powiedzieć więc, że przywykłam do jadania obiadów na słodko. Jednak zdaję sobie sprawę, że nie we wszystkich domach tak jest. Nie muszę szukać daleko ... mój ślubny, choć lubi moje naleśniki czy pierogi, to raczej nie wyrywa się z propozycją, by były daniem głównym na obiad ...a przynajmniej nie za często.
Więc może, mięsnym wyżeraczom, zaproponujecie tą pozycję na deser?
Jedno jest pewne, dzieci będą wniebowzięte .... ok, ok ... przynajmniej moje są ... i powiem Wam szczerze, że nie zdawałam sobie sprawy, że 5-letnie dziecko jest w stanie zjeść jednorazowo, 5 tych wypełnionych owocami kulek!
C., mam nadzieję, że ta propozycja podania Ci zasmakuje i ... przypomni stare czasy ;-)
Ta wersja knedli nieco różni się od Babcinych, która nie dodawała do ciasta twarogu i polewała je śmietaną z dodatkiem cukru i stopionym masłem. Która smaczniejsza - zostawiam Wam do oceny. Myślę, że obie są warte wypróbowania. Czyli wniosek z tego taki, że za niedługo przygotuję dla Was Babcineknedle ;-)
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego raz przez maszynkę*
- 500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu) **
- 2 jajka
- około 1 szklanki mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałą ilość dodać w razie potrzeby)
- około 70 dag śliwek (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odpestkowanych***
- cukier
Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść śliwkę (lub inny, ulubiony owoc). Zlepiać dokładnie formując kulki****.
Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami (u mnie orzechowa polewa).
Posypka/polewa:
- 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżek miodu
- kwaśna śmietana 18%
Masło roztopić na patelni, dodać miód i orzechy. Podgrzewać do momentu, gdy całość zacznie lekko gęstnieć (około 2 minuty). Taką "miksturą" polać gorące knedle. Dodatkowo każdego knedelka przyozdobić kleksem śmietanowym
SMACZNEGO!
* wykorzystuję już zmielony twaróg (np. wiaderkowy z Piątnicy)
** ziemniaki po ugotowaniu przecieram przez sitko (wiecie co mówią z braku laku -maszynki/praski - i kit dobry)
*** użyłam: śliwki, nektarynki, truskawki i borówki amerykańskie
****to, ile Wam wyjdzie knedli zależy od wielkości śliwek i innych wykorzystanych owoców, mi wyszło lekko około 20, co jest bardzo sytym obiadem dla 4 osobowej rodziny



Komentarze