CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Masło orzechowe, w naszym domu, nie cieszy się dużym powodzeniem ... przynajmniej w kontekście upodobań smakowych mojej rodziny. Kanapki z tym produktem nie smakują nawet mnie (ale cóż ... nutellę też wyjadam łyżką ze słoika - tak samo dzieje się i w tym przypadku).
Aby przekonać domowników do fistaszkowego "smarowidła", postanowiłam przygotować ciasteczka wg. poniższego przepisu.
Wyglądają niezbyt ciekawie, ale smakują niesamowicie. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku ... CUDO!
Słodycz przełamana lekko słonym posmakiem. I zapach rozchodzący się po domu, gdy raz za razem otwieracie puszkę z ciasteczkami ...
Jest z nimi trochę tak jak z ludźmi, pozory mylą ... często, choć ktoś wydaje się nam mało interesujący, po poznaniu zyskuje w naszych oczach. Zachwyca nas najpierw wnętrze, dopiero później "zewnętrzność".
Tak więc, nie oceniajcie po wyglądzie, tylko zabierajcie się do pieczenia ...
Bardzo polecam!
Inspiracja pochodzi z tej strony.
Oczywiście ciasteczka prezentuję w towarzystwie kolejnej patery* Villa Glass Studio ... niekończąca się inspiracja ...
Składniki:
- ½ szklanki białego cukru
- ½ szklanki jasnego brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- 115 g masła
- 115 g masła orzechowego typy "crunchy" (u mnie smooth)
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, do powstania lekkiej i kremowej masy. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i zmiksować z resztą ciasta.
Z masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa będzie się kleiła, można oprószyć ręce mąką).
Kulki układać na blaszce w dużych odstępach (sporo rosną), spłaszczać widelcem, nadając im wzorek "w kratkę".
Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Przed ściągnięciem z blachy odczekać chwilę, gdyż ciastka będą b. miękkie (muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.
Smacznego!
* wpis zawiera lokowanie produktu
Komentarze