BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z FASOLKĄ
Jeśli jesteście fanami fasolki po bretońsku, ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu. Choć czas przygotowania potrawy jest dość długi, warto poczekać. Odżywcza fasola z pyszną białą kiełbasą z chrupiącą skórką, a całość zatopiona w aromatycznym sosie. Przysłowiowe niebo w gębie.
Oczywiście można by rozprawiać nad formą podania, ale to przecież Wasza inwencja. Niezależnie od tego, czy danie położycie na stół w naczyniu, w którym je zapiekaliście, czy w pięknej misie - to nie ma znaczenia - liczy się niezapomniany smak. Zresztą wrażenia estetyczne, to rzecz gustu ... a o gustach się nie dyskutuje ;-)
Polecam wypróbować ten przepis, niezależnie od tego czy miałby to być smakowity pomysł na kiełbaskę, czy też na fasolkę ;-)
Składniki:
- 200 g suchej fasoli, lepiej drobnej (u mnie "PIĘKNY JAŚ")
- 600 g białej surowej kiełbasy
- 100 g boczku
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
- 2 szklanki (500 ml) wody z moczenia fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Dobę wcześniej: fasolę wypłukać,przełożyć do garnka i przykryć zimną wodą. Zostawić na 24 godziny
W dniu pieczenia: piekarnik rozgrzać do 140 °C.
Przygotować dużą patelnię i duże naczynie z przykrywką przystosowane do zapiekania. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia na patelni. Następnie zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć kiełbasę.
Wykorzystując czas, w którym kiełbasa "nabiera rumieńców", pokroić cebulę wedle uznania (mogą być np. grubsze piórka), czosnek obrać i rozgnieść nożem.
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć cebulę i czosnek, posolić i podsmażyć do zeszklenia. Następnie wlać białe wino, zagotować. Dolać wodę z moczenia fasoli (2 szklanki) i ponownie zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszać.
Dodać boczek, kiełbasę i fasolę, delikatnie przemieszać tak, aby wierzch kiełbasy nieco wystawał nad powierzchnię sosu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem 90 minut, następnie kolejne 60 minut bez przykrycia. Podawać z pieczywem.
SMACZNEGO!
Komentarze